Ћетковић на челу Савеза Срба Француске

У Културном центру у Паризу, уз присуство представника дипломатско-конзуларних тела Србије и француских пријатеља, одржана је ванредна, изборна седница Савеза Срба Француске, кровне организације свих српских клубова у овој земљи, на којој је изабрано ново руководство на челу са Ђуром Ћетковићем.

„Не разумем зашто у Министарству културе, просвете у Србији нема један човек који је специјализован за откирвање у Француској, Немачкој, Америци младих који имају потенцијала“, рекао је Алекси Труд, председник Одбора за историју Савеза Срба Француске.

За председника Савеза Срба Француске једногласно је изабран Ђуро Ћетковић, економиста, родом из Београда, члан Црквеног одбора Епархије Светог Саве у Паризу. Као приоритете он је истакао потребу за подмлађивањем чланства, активно учешће у политичком и јавном животу две земље, те борбу за очување идентитета.

„Ми смо организација која се бори за интеграцију Срба у француско друштво, а и потписали смо документ за права човека која се заснива на демократским принципима француске државе, и увек ћемо помоћи Србима да се интегришу у француско друштво. Али, ми смо тотално против асимилације, и боримо се против ње тако што чувамо наш језик, нашу ћирилицу, нашу културу и Цркву“, истакао је Ћетковић, након избора за председника Савеза Срба Француске.

Као једна од водећих земаља из Европске уније и светска културна престоница, са преко 400 000 Срба, и изузетном потпором у историји два народа, Француска и Париз су средина у којој се Србија може представити на најбољи начиН. Одговорност Савеза Срба Француске је тим већа.

ИЗВОР:РТС, Насловна фотографија: Vestionline (O. Ђоковић)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *