Jeфтиније и сигурније слање новца из дијаспоре

Програм Уједињених нација за развој и Град Ниш отпочели су реализацију Иницијалног плана пројекта чији је циљ усмеравање и појефтињење трансфера дознака из расејања.

Према подацима Народне банке Србије, просечан прилив дознака из дијаспоре је протеклих година износио око 2,7 милијарди евра, односно 8,2 одсто БДП-а, што је био и остао један од традиционално најстабилнијих прилива новца из иностранства. Ови подаци не чуде, с обзиром на то да чак 23 одсто грађана наше земље има бар једног члана своје породице у расејању.

Ипак, дознаке се често употребљавају за оно чему нису намењене, док су накнаде за пренос велике: до 10 одсто од укупног износа. Зато Програм Уједињених нација за развој (UNDP) жели да пројектом заснованом на „блокчејн“ технологији осигура транспарентан и брз трансфер, који ће у просеку бити мањи од 3 одсто.

„Иницијални план пројекта, тј. прототип којим ће се испитати могућности за пуну имплементацију, је почео јуна и трајаће до октобра текуће године. План ће се реализовати у Нишу, који је одабран због јаких и блиских веза са дијаспором, те отворености локалне самоуправе за сарадњу, али и репутације града као центра електронске индустрије и развоја нових технологија“, кажу у UNDP-ју.

Главни циљеви прототипа пројекта су: обезбеђивање праћења и транспарентности прилива дознака из расејања (пре свега из Немачке, Швајцарске, Француске и САД) у матицу, њихово усмеравање ка друштвено одговорној куповини и сигурнији, лакши и јефтинији трансфер (без посредника).

Реализацију прототипа одобрила је Стелиана Недера, заменица сталне представнице UNDP-ја у Србији, и у потпуности подржала Народна банка Србије, која је и сама планирала да тестира и евентуално почне са применом блокчејн технологије за дознаке из дијаспоре.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *