Јаснин пут око клавирског света

Београђанка Јасна Поповић први пут је за клавир села са шест година, а по завршетку музичке школе 1997. године преселила је у Минхен и експресно завршла студије. Данас живи у Њујорку где је изградила изузетно успешну каријеру, наступа на чувеним светским позорницама, а недавно је кренула да ствара свој клавирски свет.

Фотографија корисника Around the Piano WorldДошла је на идеју да позове младе музичаре из целог света, за које готово нико не зна, да јој пошаљу своје композиције. Заправо она је на Фејбуку поставила питање уметницима попут ње зашто су тако тихи и неприметни и на изненађење за само сат времена добила је 30 композиција из Кине, Немачке, Израела и Сједињених Држава, а потом имногих других земаља. Тако је настао међународни пројекат Око клавирског света. Добијене композиције Јасна је одлучила да научи, сними и одсвира на концертима широм света. У септембру се очекује њен ЦД са свим композицијама, а овај пројекат реализује у сарадњи са Џозефом Патрихом, признатим и позантим продуцентом.

-Пројекат Око клавирског света повезао ме је са људима широм света, који се баве музиком на најдубљи и најискренији начин. Они су дошли до веома интересантних и звучних музичких открића, која су ми помогла да боље сагледам саврмену озбиљну музику. Далеко од традиционалног начин писања композитори се играју ритмовима и хармонијама креирајући непредвидиве ефекте – изјавила је Јасна Поповић тим поводом.

Током досадашње каријере Јасна је освојила више престижних награда, а међу најдражим јој је друго место на Националном пијанистичком такмичењу у Београду. Учестовала је на бројним фестивалима у Италији, Немачкој и Аустрији, а онда је 2005. године позвана на Међународни фестивал тастатуре у Њујорку, који је означио и прекретницу у њеној каријери. Годину дана касије добија награду Пасантино за специјална достигнућа на Универзитету у Њујорку. Потом стижу позиви за наступе на најпрестижнијим светским сценама међу којима је и чувени Карнеги хол, а њој посебно драги наступи са у хали Коларчеве задужбине у Београду.

Наступ у Карнеги холу у Њујорку очекује је и ове године током октобра када ће јој у госте доћи српски уметници, који живе у овом граду. Планира да представи на најбољи могући начин српску музику у разним облицима од традиционалне, етно, преко класике до џеза.

Јасна Поповић је и суоснивач организације која промовише не само српске уметнике и музику већ и све уметнике заинтересоване за међународну културу, а занимљиво је да је направила снимке етно-класичне српске музике у част краљице Елизабете.

Уживајте барем мало у једном од наступа Јасне Поповић:

 

Овај текст део је пројекта о Србима у Америци који је помогла Управу за сарадњу с дијспором и Србима у региону Министарства спољних послова Владе Србије

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *