Додик: РС неће да трпи, одвојиће се од БиХ!

Вест да ће СДА тражити пред Уставним судом промену имена Републике Српске изазвала је буру реакција и запалила друштвене мреже и медије, а међу првима се огласио председавајући Председништва БиХ  Милорад Додик који је рекао да ће све до решења овог питањае прекинути сваку сарадњу унутар Председништва БиХ и у разговорима за формирање Савета министара БиХ.

„Република Српска је уставна категорија и њено име не може бити доведено у питање“, поручио је Додик на ванредној конференцији за новинаре. „Република Српска је уставна и међународно призната и по оцени Венецијанске комисије из 2005. године.

Додик је подсетио да је бивши председник СДА Сулејман Тихић такође покретао ову иницијативу али ју је под утицајем странаца повукао.

„Овог пута иницијатива није покренута само памећу СДА, већ неких са стране. Иницијатива о промени имена Републике Српске истовремено и позив на раздруживање тог српског ентитета од БиХ. Република Српска нема намеру да трпи и да чека исход тог процеса немајући притом поверења у одлуке у Уставне суда БиХ“, поручио је Додик.

Бошњаци, истакао је, не желе никога у БиХ, у БиХ се мајоризују Хрвати, омалoважавају хрватски кантони и онемогућавају се Хрвати да учествују у доношењу квалитетних одлука.

„СДА овом иницијативом жели да проблематизује Републику Српску. У Уставу БиХ у члану 1. став 3 пише да је БиХ састављена од два ентитета – ФБиХ и Републике Српске. Самим тим Српска је уставна категорија и не може се довести у питање њено име“, рекао је Додик.

Он је поручио да нема разлога да верује Уставном суду БиХ с обзиром да је пракса показала да су у неким случајевима, где није било основа, одлуке ипак доношене. То је казао је и најбољи показатељ да су се све иницијативе покретане у вези са променом Устава односиле на надлежност БиХ.

„Хоћу да кажем да је Република Српска уставна и међународно призната и по оцени Венецијанске комисије је фактор међународног права јер је потписала све анексе, па и анекс четири Дејтонског споразума“, казао је Додик.

Република Српска, истакао је, призната као страна у договарању Дејтонског споразума, а касније у Њујорку је потврђена и као страна споразумевања.

Подсетио је да је раније Ричард Холбрук, који се сматрао творцем Дејтонског споразума био против тога да РС остане као територијална политичка заједница, али је Алија Изетбеговић на то пристао.

„РС је неупитана као што је и њена територијална и политичка организација. Стога је било каква иницијатива неприхватљива, неспојива са Уставом, неспроводива и томе неће бити расправе“, јасан је Додик.

Додик је рекао да је хитно сазвао председнике свих политичких парламентарних странака у НСРС и Парламенту БиХ како би размотрили актуелну ситуацију и донели некакве закључке.

„Веома је важно да РС још једном искаже консензус по том питању“, рекао је Додик и најавио да ће бити сазвана седница НСРС и да ће бити предложене мере које ће, како је рекао, бити адекватне.

Ако иницијатива буде поднесена и дође у Уставни суд, а посебно ако то уради Шефик Џаферовић, Додик је рекао његово учешће у раду Председништва бити доведено у питање“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *