Србе позивају да се изјасне као Хрвати

Уочи пописа становништва у Хрватској, 13. септембра, расту и притисци политичке деснице према грађанима српске националности. Тако су се ових дана појавили џамбо плакати с натписом „Попис становништва 2021“ и означеним ријечима „Хрват“, „Православац“ и „Хрватска православна црква“ којима тзв. Хрватска „удруга“ православних бранитеља позива Србе да се изјасне као Хрвати и верници непризнате Хрватске православне цркве.

Веродостојности позива требао би ваљда придонијети и грб те непостојеће верске заједнице која је деловала у Загребу у време усташке Независне Државе Хрватске, а задњих година је неуспешно настоји обновити невелика група предвођена самозваним архиепископом Александром Радоев Ивановом из Бугарске и десетак људи међу којима је најмање православних верника.

Један од плаката постављен је у Ријеци, у Бараћевој улици на Млаци, а има их и по другим дијеловима Хрватске. Извесни Горан Мацура, који на Фејсбуку поздравља усташким поздравом „За дом спремни“ и представља се као један од иницијатора оснивања Хрватске удруге православних бранитеља, написао је да је по Хрватској постављено 80 таквих плаката.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *