Jedinstven spoj duhovnosti i intelekta

PRLJAVI MEDIJSKI RAT NE MOŽE DA UMANJI NACIONALNI ZNAČAJ IZBORA 57 POGLAVARA SPC

Piše:  Predrag Savić, advokat i pisac

Srpski narod i Sprska pravoslavna crkva dobili su svog 57 poglavara i 46 po redu patijarha –  vladiku dr Porfirija Perića, po svemu dostojnog  nasledika Svetog Save, patrijarha Pavla i Irineja.  Ovaj najnoviji izbor prvoarhijereja  dokazao je  koliko je katostrrofalno i ponižavajuće stanje u srpskim  medijima., koji su zbrirno  gledano, od ovog velikog nacionalnog dogadjaja koji ima i duhovnu i svetovnu dimenziju, nastojali da naprave svojevrsni rijalaliti i politički  brlog.

Decenijama sam se pitao zašto Srpska pravoslavna crkva ima tako rezervisan,  čak poslovično odbojan stav sa izraženim gardom prema svim novinarima (pa i onima akreditovanim u Srpskoj Patrijaršiji)?  Zahvaljući poslednjoj besomučnoj medijskoj kampanji koja je imala za cilj da po svaku cenu podigne ili uništi ugled i rejting pojedinih episkopa, ispolitizuje izgbor novog patriajrha I posluži u jeftine dnevno politčke svrhe i obračune, konačno sam dobio valjan odgovor na gore postavljeno pitanje!

Ova mrtva, neslavna i prljava trka medija, naklonjenih bilo  poziciji ili opoziciji u Srbiji i okruženju do to mere je  postala ogavna i primitivna, da u njoj nije bilo ni trunke profesionalizma i objektivnosti! Zabrinjavajuće je nepoznavanje vekovne crkvene strukture i vlasti, crkvenih pravoslavnih kanona,  pa čak i  istorije SPC.

Pročitali smo i videli toliko niskih udaraca, spinovanih vesti, naručenih zlobnih i podlih  komentara sa ciljem da se pojedine  vladike zbog dnevnopolitičkih pobuda toliko ocrne i  predstave izdajnicima, državnim neprejateljima i karijeristima!  U toj trci i zbrci od navijačkih tekstova i nastupa,  koji su  često vredjali  ljudsko dostojanstvo i razum , više se nije znalo ni ko pije ni ko plaća ! Iskrivljene su i pogažene baš sve ljudske i Božje vrednosti i zapovesti!  Božije sluge  – epsikopi i pa pojedini crkveni službenici   su   kriminalozovani, klevetani i “pretvarani u ”rijaliti igrače” i “glumce” iz niskobudžetnih serija i filmova! Sve spram potreba ili pozicije Ili opozicije!

Takvih niskih udaraca nije poštedjen ni novoizabrani patrijarh.  U takvoj atmosfeti  gde dominiraju prljave medijske igre I spinovi, teško  je saopštiti bez rizika i bojazni notornu vest  – da je SPC dobila  57 poglavara u svojoj istoriji, koji je dostojan svog zadatka , položaja i velikih izazova! U pitanju je veliki duhovnih i intelektualac.  Prvojerarh kakvo je teško  pronaći u pomesnim crkvama, episkop  velike energije , pun  mudrosti, taktičnosti…

Sve što je predhodilo izboru  novog 57 poglavara SPC ( u ovu brojku uračunato je i 12 arhiepiskopa srpskih počev  od Svetog Save do Svetog Joanikija Drugog, koji je 1346. godine sa  katedre arhiepiskopa ustoličen kao prvi srpski patrijarh ) opravdalo je postojanje institucije apostolskog  žereba prilkom izbora patrijarha!

Apostolski žreb  korene vuče iz novozavetnog izbora apostola Mateja posle Judinog izdajstva! Ovaj sistem izbora SPC i srpskom narodu dosada je donosio najbolja rešenja i  pozitivna! Uz pomoć ljudske i Božje volje, apostolskim žrebom je  po prvi put u istoriji SPC,    izabran je baš patriajrh  Pavle. Drugi  put na taj način izabran je patriajrh Irinej. Zna se da je u novijoj istoriji, još  apostolskim  žrebom izabran   1917. godine, u Ruskoj pravoslavnoj crkvi,  za patrijarha episkop Tihon, koga su bošeljici kasnije likvidirali, jer nisu mogli da slome  njegovu  veru i duh!

Apostolski  žreb uveden je 1967. godine sa izmenama Ustava SPC, kada je ukinuto psotojanje Izbornog sabora, u čijem radu su ravnopravni učestvovali svi episkopi, rektori bogoslovija, arhjereski namesnici, čak i pojeidna svetovna lica… Odluka da  o izboru  patriajrha odlučuju samo aktivni eparhijski i viakrni arhijereji bila je jedna od najmudrijih i najcelishodnijih odluka u istoriji SPC. Zamislite samo kakava bi to bio rijaliti i cirkus da je izboru patriajrha juče učestvalo sa pravom glasa blizu dvesta ljudi I to većinom  politički ostrašćenih!

Medijima bliskim srpskoj opoziciji sad smeta, što su navodno sva tri kandidata koja su se našla u apostolskom žrebu bila bliska državnoj vlasti! To je i razlog da se sumnja u novog patrijarha, da se zamagljuju bitne  činjenice iz njegove biografije i previdjaju glavne kartakteristike crkvene vlasti.

Poražavajuća je činjenica o ukorenjenom neznanju u redovima sedme sile. Ono je postalo toliko dominatno da retko ko shvata punoćju i trajnost crkvene vlasti!  Sam Isus je vlast preneo na sve aposltole skupa,a oni  na episkope …  Još od tada se  o svim značajnim pitanjima u Crkvi se odlučuje saborno (skupno). Tako je i patrijarh samo prvi medju jednakim arhijerijima. Kanonsko pravoslavno crkveno  pravo  zasanovano je na tezi “da se zajedničkim delovanjem bolje vidi suština stvari”. Na taj način se neguje i ističe svest o ličnom nesavršenstvu !  Zato u najvšem crkvnem  organima obavezno zajedničko delanje i saborno odlučivanje!

To što je novi patriajrh duhovno čedo vladike bačkog Irineja Bulovića nikako ne sme i ne može biti argument protiv novog patrijarha. Patrijarh je glava pomesne crkve, ali tu vlast ima i  vrši jer mu je poverena od sabora epsikopa, koji je pri izboru i rukopoloženju prizvao na njega blagodat Duha svetoga i učinio ga time naslednikom – aposltolskim. Ovo učenje pravoslavne crkve objašnjava prava, dužnosti i položaj patrijarha. Potpora za to se pronalazi u svetom pismu, kanonskim naredbama i vekovnoj prakasi pravoslavne crkve! Bez postojanja sabornosti Crkva bi  prestrala biti, ono što jeste vekovima! Bez sabornosti nestalo bi njeno ustrojstvo .

Izbor patrijarha Porfirija daje nadu da će on kao čovek koji  predstavlja redak spoj duhovnosti, obrazovanja i intelekta, umeti da doprinese ne samo širenju  hrišćanskog duha  i nauke, već da će imati i zanačajnu prosvetiteljsku  ulogu. Nadamo se da će svoje obrozavanje  i dokazanu  čestitost  i duhovnost iskoristi za uspsotavljanje jedinstva i otklanjanje  dnevnopolitičkih interesa i podela iz  crkvneh poslova .

Ne treba zaboraviti da  novoizabrani  patrijarh Porfirije, predstavlja posebnu ličnost, i da  kao  nijedan drugi episkop nema tako široku  lepezu dosadašnjih  delatnosti. Doktor je  bogoslovskih nauka, dugodišnji iguman, pa onda vikarni episkog jegarski, dugodišnji professor na Bogoslovskom faklultetu, gde je katedru Pstirske psihologije nasledio od čuvenog Vladete Jerotića … Iskazao se I radom u nevladinom sektoru kao tvorac  projekta “Zemlja živih” sa ciljem lečenja narkomana. Dao je ogroman odprinos uspsotavljanju vojnog sveštenstva.  Potom je bio deset godina na  episkopskoj katedri u Zagrebačko – ljubljanskoj mitropoliji, na mestu gde je najteže opstati I delovati kao pravoslavni  pastir!

Uz sve to, nekako se izborio i sa funkcijom   u Radio difuznoj agenciji, koja mu predstavljala “vruć kropir” u duhovčkim rukama!

U  pitanju je za crkvene standarde mlad čovek, u punoj snazi sa puno iskustva i tolerancije, što obećava da dugo može biti na tronu srpskog patriajrha. Pred njim su  veliki izazovi I mnogi  teški zadaci na očuvanju  jedinstva SPC,  koje  napadnuto na više mesta počev od Makednonije, Kosmeta do Crne Gore!

Zato i potpisnik ovih redova ,  kao bivši novinar koji je pratio rad Srpske patriajršije, pred današnje ustoličenje novog patriajrha, može samo  da se pridruži epsikopima SPC, i  verujućem narodu koji već dali svoj sud   kroz jednu bitnu reč :

Aksios (dostojan)!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *