Bratstvo Čvorovića obnovilo crkvu

Interesantna crkva posvećena začeću Svetog Jovana Krstitelja u Župi nikšićkoj u mestu Zagrad, obnovljena je slogom Bratstva Čvorovića. Evo kratke priče o tome Ratka Čvorovića, koju je podelio na društvenim mrežama publicista, istoričar, novinar i heraldista Jovan Markuš sa Cetinja. 

Слика може припадати 2 особе и people standing
Freska: predaja plemenskog barjaka bratstvu Čvorovića Stevanu Radovu Čvoroviću od Sv.Petra Cetinjskog na Krusima Ljeta Gospodnjeg 1796.

„Brastvo Čvorović, u širem smislu, potiče od vojvode Nikše koji je rođen početkom XIII vijeka a čija je majka, po predanju, sestra Stefana Nemanje. Nikša je u XIII vijeku doselio na područje Župe Nikšićke iz mjesta Krtole, kod Tivta, imao je 5 sinova.

Od dvojice njegovih sinova Gezimira i Vladimira je 70% stanovnika današnje Župe Nikšićke, svi slave svetog Luku i po tome se prepoznaje potomstvo vojvode Nikše. Naš predak, iz XVI vijeka, od kojeg smo naslijedili prezime je Marko zvani Čvoro, sin je Vojvode Đuraša a od drugog sina Raška su Raškovići dok od vojvodinog brata Šaka (starac Omakalo), su još brastva Bojovići, Laketići, Bezmarevići i Bečanovići.

Marko-Čvoro je sa sinovima Petrom, Pavlom i Radom u selu Zagradu, zaseok Dubrava, pored savardaka i kolibe sagradio crkvicu od kamena drveta i slame, (materijala koji je tada imao) koju su nikšićki muslimani zapalili 1711 godine. Dakle crkvica je postojala u vremenu žitija svetog Stefana Piperskog i svetog Vasilija Ostroškog. Ta lokacija se i danas zove Crkvine.

Vodeći se tom istorijom porijekla, 2013. godine smo došli na ideju da sve to pokušamo obnoviti i evo, hvala Bogu, počevši prvo od raščišćavanja lokacije do danas smo uspjeli izgraditi dosta, obzirom da sve radimo od donacija i iz sopstvenih doprinosa brastvenika, što radom što novcem po principu koliko ko može.

Urađen je prvo pomoćni objekat (baraka), doveli smo struju, sagradili crkvu, sagradili savardak zatim mokri čvor (kupatilo i dva wc-a), postavili u zemlji bazen za vodu od 30m³. Samo u prošloj godini uspjeli smo sagraditi zvonik i postaviti zvono, zatim postavili ikonostas i uradili dio freskopisa. Nažalost zbog sve teže i finansijske situacije i drugih dešavanja stali smo sa radovima. Nadamo se boljem…“.

Опис фотографије није доступан.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *