Povratnici, ivestirajte u otadžbinu!

Kopredsednici Nacionalnog tima za preporod sela Srbije ministar Milan Кrkobabić i akademik Dragan Škorić poručili su povratnicima iz inostranstva, koji su usled gubitka posla u vreme epidemije korona visrusa došli u Srbiju, da investiraju u svoju otadžbinu i svoju budućnost.

„Dragi prijatelji, pozivamo vas da duži boravak u domovini iskoristite i za planiranje vaše i budućnosti svoje dece na svom i ognjištu svojih predaka. Srbija pruža velike mogućnosti, ne samo u oblasti poljoprivrede i proizvodnji hrane, već i u etno i banjskom turizmu, navodi se u zajedničkoj poruci.

Krkobabić i Škorić su poričili povratnicima iz inostranstva da „kao vredni ljudi, domaćini i patriote“, pokažu samoinicijativu, zasnuju ekonomski održiva poljoprivredna gazdinstva, a zatim da se udruže i budu uspešni privrednici.

„Svoju i budućnost svoje dece možete da ostvarite u vlastitoj ili zadružnoj mini-mlekari ili stočarskoj proizvodnji, u voćnjaku, vinogradu, plasteniku, pčelarstvu, proizvodnji lekovitih bilja u etno ili banjskom turizmu. Uz primenu visokih tehnologija i savete domaćih stručnjaka sa poljoprivrednih fakulteta i više naučnih instituta, čiji su rad i rezultati cenjeni u celom svetu, možete da proizvodite zdravu i ukusnu hranu i brendirate svoje proizvode“, istakli su oni.

Ukazali su da povratnicima koji žele da investiraju u Srbiji mogu da pomognu u budućem poslu „vrhunski stručnjaci, članovi Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, profesor Zoran Кeserović u oblasti voćarstva i vinogradarstva, profesor Žarko Ilin u oblasti povrtarstva i plasteničke proizvodnje, profesor Ratko Lazarević u stočarstvu i mnogi drugi.

„Budite svoji na svome! Razvijajte preduzetnički duh!“, poručili su Krkokabić i Škorić.

Oni su istakli da je zadružni sistem ekonomije, „kao svetski potvrdjeni model obezbedjivanja neophodne ekonomske egzistencije koji u svetu okuplja milijardu ljudi, pokazao ogromnu vitalnost i u Srbiji u vreme korona virusa“.

„U vreme vašeg boravka i rada u inostranstvu, u poslednje tri godine došlo je do renesanse zadružnog sistema u Srbiji. Dosadašnji rezultati projekta obnove zadrugarstva u Srbiji ‘500 zadruga u 500 sela’ najbolja su potvrda da smo na pravom putu: interesovanje za udruživanje je toliko naraslo da je za tri godine osnovano 700 novih zadruga, što nije zabeleženo u istoriji Srbije, naveli su Krkobabić i Škorić.

Dodali su da „poštujući osnovne principe zadrugarstva, samopomoći i neutralnosti, zadruge su u Srbiji pokazale visok stepen ekonomske stabilnosti: ne prekidaju rad, povećavaju broj kooperanata, zapošljavaju čak i nove radnike i izvoze u zemlje Evropske unije“.

„Istovremeno, zadrugari su ispoljili i zavidnu količinu humanosti pomažući starijim komšijama u obavljanju prolećne setve i obezbedjivanju osnovnih životnih namirnica. Očekujemo da i vi budete deo novog privrednog ambijenta i preporodjenog zadružnog sistema Srbije na obostranu korist: vas, vaše porodice i vaše otadžbine! Možete da osnujete novu ili da se priključite nekoj od postojećih zadruga“, ističe se u zajedničkoj poruci Krkobabića i Škorića.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *