Srpski naučnici prave lek protiv korone

Naučnici sa Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, u okviru dva projekta Specijalnog programa istraživanja kovida 19 , razvijaju rešenja koja će pomoći u borbi protiv koronavirusa, saopšteno je danas iz Fonda za nauku.

Projekat CAPSIDO razvija pouzdaniji i brži antigenski test za detekciju kovida 19 pod vođstvom dopisne članice SANU Tanje Ćirković Veličković, redovne profesorke na Hemijskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Projekat SMART Repurposing ima za cilj pronalaženje leka protiv kovida 19, a naučni tim vodi akademik Radomir Saičić, redovni profesor na Hemijskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Naučni tim SMART Repurposing je jedan od 200 timova u svetu koji radi na pronalaženju leka protiv kovida.

Ovaj tim je najpre krenuo u istraživanje jedinjenja koja u ljudima mogu da blokiraju enzime i proteine koji su potrebni za duplikaciju koronavirusa, kako bi zatim mogao da pređe na njihovo kompjutersko modelovanje i simulaciju, kao i pronalaženje kandidata za lek.

Finalna testiranja će biti sprovedena u Pasterovom institutu u Francuskoj.

Istraživači koji rade na projektu CAPSIDO razvijaju test koji će biti osetljiv na veoma niske koncentracije korona virusa kod obolelih.

Cilj je razvijanje antigenskih testova koji će, za razliku od PCR testova, detektovati proteine korona virusa, čak i kada se ovaj virus nalazi u jako niskoj koncentraciji.

Za potrebe ovog projekta, kupljena je i kapitalna oprema kakva ne postoji u zemlji, niti u regionu. U pitanju je maseni spektrometar visoke rezolucije, instrument vrhunskih performansi koji pruža veliku količinu informacija po analiziranom uzorku, naveli su iz Fonda za nauku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *