Srbe brišu širom sveta

Zbog niskog nataliteta, etničke asimilacije, loše obavljenog popisa stanovništva, ali i promene identiteta, Srba u rasejanju je sve manje. U zemljama EU danas ima nešto više od 670.514 srpskih državljana, a u Australiji manje od 74.000. U oba slučaja, tvrde srpski iseljenici, na papiru nedostaje veliki broj sunarodnika – na Starom kontinentu skoro pola miliona, a na petom skoro 120.000.

Prema karti etničke strukture stanovništva, nastale na osnovu popisa iz 2016. godine, koju je nedavno objavio Biro za statistiku Australije, Srba danas u Australiji ima 73.901, od kojih 53.799 govori srpski jezik. Australijski Srbi, međutim, smatraju da su ti podaci netačni.

-Naša crkva i predstavnici srpske dijaspore smatraju da nas na Petom kontinentu ima najmanje 200.000. Pokazalo se, međutim, da nas je zvanično mnogo manje i to samo zato jer je nas Srbe država Australija prekrstila u Hrvate i Bosance – tvrdi predsednik srpske zajednice u Tasmaniji Milutin Ivković.

Prema njegovim rečima, državna administracija iz Kanabere je sve narode doseljene iz bivše Jugoslavije i njihove potomke, kojih je bilo oko pola miliona, podelila po novonastalim državama kao teritoriji njihovog rođenja i porekla.

– Tako su Srbi iz Hrvatske i BiH, u popisu australijskog stanovništva i karti etničkog sastava stanovnika, postali Hrvati i Bosanci. Time je u Australiji izbrisano najmanje 100.000 Srba – upozorio je Ivković.

Sličan proces krađe srpskog nacionalnog identiteta dešava se poslednjih godina u zemljama Zapadne Evrope, ali i Južne Amerike. Na području obe Amerike na taj način je „nestalo“ bar 100.000 Srba..

Kako ukazuje analitičar iz Minhena Miodrag Krculj, u zemljama EU popisi su pokazali da danas ima 670.514 srpskih državljana. S druge strane, ambasade Srbije u državama EU, Švajcarskoj i Norveškoj raspolažu sa „okvirnim“ brojem od 1.167.936 građana.

Nedostaje blizu pola miliona, odnosno 497.422 srpske osobe, primećuje beogradski list. Srbi danas žive u 159 drzava sveta, ali se njihov tačan broj ne zna jer nikada nije izvršen službeni popis.

Jedno je izvesno, a to je da su Srbi prvaci u stepenu asimilacije, odnosno svesnog gubljenja nacionalnog identiteta i uzimanja državljanstva stranih zemalja.

-Taj procenat u Americi je veći od 80 odsto. Zato će Srbi u SAD nestati kao narod u narednih 50 godina. Svi će Srbi biti Amerikanci – procenjuje bivši generalni konzul Srbije u SAD Desko Nikitović.

Čikago sa okolinom, u kome je Nikitović službovao, imao je sredinom osamdesetih oko 300.000 Srba, a danas ih je jedva 50.000.

Najživlja srpska kolonija danas u svetu je u Australiji jer je priliv Srba u tu zemlju poslednjih decenija najveći, a Beč je sa oko 200.000 registrovanih Srba, trenutno „prestonica srpske dijaspore“.

IZVOR: NOVOSTI

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *