Изложба о Јасеновцу отворена у Паризу

Након Београда, Крагујевца, Параћина, Требиња и Подгорице Музеј жртава геноцида представио је изложбу „Јасеновац: логор смрти – земља живих“ у Паризу, саопштили су из Музеја.

Продуцент поставке је дигитална агенција NextGame из Београда, док је Музеј жртава геноцида пружио неопходну стручну подршку.

Аутори изложбе су Богдан Шпањевић и Дарко Николић, док је стручни консултант приликом реализације изложбе била наша уважена колегиница историчарка Јасмина Тутуновић Трифунов, виши кустос у Музеју жртава геноцида.

Изложба ће до 20. априла ове године бити представљена у Културно-информативном центру Републике Србије у Паризу. Реализацију изложбе подржало је Министарство културе и информисања.

Изложба, која је до сада представљена у Београду, Крагујевцу, Параћину и Требињу, доноси осам звучних записа и радиофонских прича о жртвама система концентрационих и логора смрти НДХ у Јасеновцу. Поставка је интерактивна и пружа могућност посетиоцима да кроз низ драмских активности постану учесници и ко-креатори прича.

Ова излоззба се служи савременим методама ангажовања публике и, путем веб апликације којој посетиоци приступају са својих мобилних телефона, омогућава личан и вишедимензионалан доживљај.

Посебно дизајниране инсталације у простору, осмишљене око радиофонских прича, омогућавају посетиоцима да кроз интеракцију овај доживљај и продубе. Иако инспирисана историјским догађајима, ова изложба није историјска по карактеру.

Изложба под називом „Јасеновац: логор смрти – земља живих“ користи јединствени приступ теми система концентрационих и логора смрти НДХ у Јасеновцу.

Она представља својеврсну личну уметничку рефлексију изведену у аудио форми која омогућава посетиоцима да сами, вођени наратором и својом имагинацијом створе слике и на тај начин „виде“ Јасеновац.

Сви сегменти поставке инспирисани су историјским догађајима и стварним причама, али представљају њихову уметничку интерпретацију тако да посетиоци улазе и учествују у искуству које заправо личи на једну врсту интерактивног филма у стварности или позоришног перформанса.

Пројекат тежи да кроз систематично и стручно изложене чињенице, као и уметничке интерпретације догађаја пружи допринос стварању амбијента у коме се без предрасуда и политизације говори о систему концентрационих и логора смрти НДХ у Јасеновцу, али и ствара атмосфера у којој се ране зацељују, а не продубљују.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *