Иванин „Азбучник“ и даље живи

И поред  преране смрти Иване Ванић Савић, која je била продуцент, по потреби и  преводилац, лектор, новинар и душа целог пројекта, емисија „Азбучник идентитета“ наставља да живи. Ових дана снимљена је јубиларна педесета емисија, у мотажи је још десет, а у част ове изузетне жене редакција са још већим ентузијазмом наставља да ради, не зато што је овај тим успешан и добар већ што обрађују теме са непролазним вредностима и људским величинама.

Овај ТВ пројекат кратке форме направљен је са идејом да говори и сведочи о личностима, догађајима, културно-историјским споменицима, духовним остварењима и свему осталом што је значајно за верски, културни, национални и политички идентитет српског народа и државе.

„У питању је амбициозно постављен задатак у чијем остварењу нам помажу наши познати историчари, књижевници, новинари, уметници причајући о најзнаменитијим Србима, али и другим неоправдано заборављеним личностима. Уз помоћ др Милана Ст. Протића, историчара и дипломате, Бранислава Лечића, прослављеног глумца и бившег министра културе, Александра Диклића, аутора култног остварења „Београд вечити град“, Чедомира Антића, историчара, Славише Павловића, писца и многих других освежавамо памћење и чувамо сећање на најважније догађаје и личности из српске историје и културе“, кажу у редакцији „Азбучника идентитета“.

Резултат слика за ivana vanic
МАЈКА „АЗБУЧНИКА“: Ивана Ванић

Не заборављају ни српске манастире, духовнике и све оно што представља обележје православног идентитета. Као изваредни наратори у овој емисији доказали су се и наши познати новинари др Јован Јањић, Вања Булић и Никола Тркља.

„Многи велики умови су неоправдано заборављени, мада су дали немерљив допринос српској култури и историји. Ово је скроман покушај да се према таквим људима врати део дуга и да се барем кроз неку од наших епизода „извуку из заборава“, истичу у „Азбучнику“.

Овај пројекат намењен је првенствено српској дијаспори и емитује се преко сателитског програма ТВ БН и на више десетина локалних ТВ станица на Балкану. Еемисије доступне су и преко неколико интернет портала, а од данас је међу њима  и наша веб страница „Тамо далеко“.

„Азбучник идентитета“ не би постојао да није свесрдне помоћи Управе за сарадњу са дијаспором и Србима урегиону Министарства спољних послова Републике Србије. Снимање појединих емисија потпомогли су Град Београд, Канцеларија за Косово  и Метохију и поједене организације које делују под окриљем Европске комисије. Медијски спонзор је новинска редакција „Српског гласа“ из Мелбурна, која има ћирилични интернет портал у далекој Аустралији.

Идејни творици пројекта су недавно, у 41 године преминула, Ивана Ванић Савић и њен супруг Предраг Савић, писац и адвокат. Центар за језике – „Биг Бен“ на челу са покојном Иваном био је издавач и носилац „Азбучника идентитета“, коме је ова професорка енглеског језика дала и име. Уз то била је аутор многих прилога и продуцент, а као врсни преводилац и лектор често је помагала осталим члановима редакције, тако да је њен прерани одлазак за све њих велики и ненадокнадив губитак.

„У Ивануну част трудићемо се да правимо још боље емисије, а сви чланови нашег тима почев од Славише Павловића, Ирене Ванић, Ирине Граовац, Предрага Савића, до Милована Јовановића, изразили су жељу да „Азбучник идентета“ установи награду која ће ности име Иване Ванић Савић“, наглшавају за наш портал у „Азбучнику“.

Ваља поменути да је аутор музике у емисији Алексадар Диклић, творац култног албума „Моја Александрија“, редитељ је Петар Савић, монтажер је Душан Блажић, за звучни идентитет задужен је спикер Бранко Топаловић, а сниматељ је Саша Шкркић. Радио продукцију „Азбучника идентитета“ обезбеђује Интернет „Радио Златибор“. Стручну правну помоћ у погледу ауторских права и закључења бројних уговора пружа Александар Ђурић, адвокат из Београда, Приморска 20.

У „Азбучнику идентитета“ због изненадне смрти Иване Вавића Савић одустали су од прославе поводом  јубиларне педеете емисије, а уместо тога засукали су рукаве и припремили још десет емисија, које ће се врло брзо наћи пред гледаоцима и слушаоцима.

„У почетку смо се плашили да смо „загризли превелики залогај“ који би одговарао некој државној институцији са стоструко већим буџетом за снимање, али реакције гледалаца и слушалаца су нас охрабриле да наставимо даље још преданије и без страха. Спремни смо да примимо и похвале и критике, свесни да смо улетели у нешто што је пионирски подухват, који и траје зато што вреди. А вреди не због тога што смо ми добри и успешни као Редакција, већ зато што су нам темевечите вредностии подсећања на непролазне људске величине“!, поручују својим верним гледаоцима и слушаоцима из редакције „Азбучник идентитета“, који би справом могао да понесе и име Иванин азбучник у част изузетне жене, која ј осмислила цео пројекат и до краја живота била му апсолутно посвећена.

Редакција портала „Тамо далеко“ придружује се искреним честиткама колегама из „Азбучника“ поводом педесете емисије, заиста вредног јубилеја.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *