I plivanje za Časni krst u registru nematerijalnog nasleđa Srbije

U Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije upisano je šest elemenata “živog nasleđa” Srbije, i to sarački i ćurčijski zanat, izrada veza “štampujit”, mavanje kumbare, sviranje na tamburici samici i plivanje za Bogojavljenski krst.

Odluku o upisu doneo je Nacionalni komitet za nematerijalno kulturno nasleđe na osnovu zaključaka Komisije za ocenu predloga za upis u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa, koja deluje u Etnografskom muzeju u Beogradu, objavljeno je na sajtu ovog komiteta.

U skladu sa zaključcima Komisije, doneta je odluka da u Nacionalni registar budu upisni tradicionalni zanati i veštine i to sarački zanat, koji se obuhvata skup znanja i veština u vezi sa pripremom materijala i izradom predmeta od kože, prvenstveno za potrebe konjarstva.

Upisan je i ćurčijski zanat koji podrazumeva skup znanja i veština prerade i obrade kože i izrade predmeta od krzna i kože, kao i znanja i veštine izrade veza „štampujit“ na području Negotinske krajine i priobalja Dunava kojim se najčešće ukrašava svečana ženska vlaška nošnja.

Običaj paljenja pokladnih vatri u Sirinićkoj župi u okviru praznovanja Belih poklada (Pročke) mavanje kumbare, kao i plivanje za Bogojavljenski krst – običaj plivanja na otvorenim vodama, u rekama i jezerima, na praznik kojim se obeležava dan Hristovog krštenja, upisani su kao elementi „živog nasleđa“ iz domena društvenih običaja i praksi.

U Nacionalni registar upisana je i izvođačka praksa sviranja na tamburicama – samicama, odnosno četvorožičnim dvoglasno štimovanim tamburama koje predstavljaju deo kulture srpskog dinarskog stanovništva doseljenog na prostor Srbije.

Dosijei za upis predloženih elementa, koji sadrže obrazac za upis, video i foto dokumentaciju, kao i pisma saglasnosti nosilaca, udruženja i institucija pripremljeni su kao rezultat saradnje nosilaca, lokalnih zajednica, predlagača i teritorijalno nadležnih regionalnih koordinatora na identifikovanju i izradi mjera očuvanja predloženih elemenata.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *