Хвала Војско РС за слободу и Републику

У Бањалуци, у касарни Козара, уз присуство званичника Српске обиљежено је 28 година од формирања Војске Републике Српске и 15 година постојања 3. пјешадијског пука.
Дан ВРС -обиљежавање - Фото: РТРССрпски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је тим поводом да је Војска Републике Српске била одбрамбена снага која је сачувала српски народ, његов идентитет, вјековна огњишта и историју.
Додик је истакао да је славан ратни пут Војске Републике Српске и да је српски народ поносан на све њене припаднике.

– Био сам један од оних који су 12. маја 1992. године донијели закон о формирању Војске Републике Српске, што је било од пресудног значаја. Овај закон донесен је једногласно – рекао је новинарима Додик у касарни „Козара“ на обиљежавању Дана Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ.

Додик је истакао да је Српска поносна на своју Војску и оно што је учинила.

-Тај понос нас храни и јача наше увјерење да је Војска Српске била одраз народа и његове борбе за слободу. Слобода је кључна ријеч наше историје и борбе, поготово у прошлом вијеку. Тај вијек је завршен побједоносном улогом Војске у рату. Она је успјела да одбрани наш народ и буде у темељима стварања Српске. Да није било одбрамбене улоге Војске веома би тешко било одржати политичко конституисање Републике Српске у то вријеме – нагласио је Додик.

Парастос у Спомен-соби Војске Републике Српске у касарни „Козара“ служило је свештенство Српске православне цркве, а присуствовали су му Милорад Додик, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић и други високи званичници РС и предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија.

У оквиру обиљежавања 12. маја – Дана Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ званичници Републике Српске положили су вијенце у Спомен-соби у касарни „Козара“ у Бањалуци.

Скупштина српског народа у БиХ, на засједању у Бањалуци 12. маја 1992. године, донијела је одлуку о формирању Војске Републике Српске. Војска је била главна снага у одбрани Републике Српске и постојала је до 1. јануара 2006. године, након чега је ушла у састав Оружаних снага БиХ.

У одбрамбено-отаџбинском рату погинуло је 23.731 бораца Војске Републике Српске. Њено војно насљеђе и идентитет његује Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *