Нови патријарх 18. фебруара

Српска православна црква овог месеца, 18. фебруара, могла би да добије новог патријарха јер се тог дана у крипти Храма Светог Саве одржава Седница Светог архијерејског сабора.

Избор црквеног поглавара први пут у новијој историји бира ван седишта СПЦ – Патријаршијског двора, а таква одлука је донета како би се испоштовале све епидемиолошке мере. Свечана саборска сала, како кажу, не омогућава одржавање прописане удаљености међу епископима.

–Крипта је довољно пространа и опремљена да у њој може ефикасно да се одржи саборска седница. Реч је о богослужбеном простору, па ће на истом месту бити служен и призив Светог духа. У крипти почива и патријарх Иринеј, па и ова чињеница даје одређену симболику – кажу у Патријаршији.

На седници Светог архијерејског синода, којом је преседавао митрополит дабробосански Хризостом, такође је одлучено да се у циљу примене мера чланови највишег тела СПЦ сместе у оближњи хотел, а не у патријаршијске собе што је до сада био обичај.

Архимандрит Јована Радосављевића (94), једног од најстаријих и најугледнијих монаха СПЦ биће позван на заседање Светог архијерејског сабора и биће задужен да између три коверте кандидста са највише гласова, извуче новог патријарха, како то и налаже традиција. “Апостолски жреб” саставни је део процедуре избора црквеног поглавара који предвиђа Устав СПЦ.

Архимандрит Јован (94) сматра се једним од највећих духовника у Српској цркви, а био је пријатељ и исповедник патријарха Павла и Иринеја. Овај угледни монах био је ученик владике Николаја Велимировића.

–Реч је о истинском божијем човеку, који је цео свој живот предао Јеванђељу и чувању успомене на Светог владику Николаја Велимировића – каже протојереј-ставрофор Мирко Животић, из епархије шабачке. – Потиче из Лелића, села које је дало двојицу светитеља и тројицу епископа српске цркве. У сваком погледу је личност достојна да извуче име новог поглавара СПЦ – каже Животић.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *