Светлост васкрсења обасјала Гроб Господњи

Сваке године на Велику суботу у Јерусалиму се пали нестворени огањ, као чудо Божије, кога уз специјални ритуал, јерусалимски патријарх дели верницима окупљеним у крипти цркве.

И ове суботе уочи Васкрса, празника над празницима у Храму Гроба Господњег у Јерусалиму појавио се Благодатни огањ. Патријарх јерусалимски Теофил Трећи је изашао из Едикуле у којој се молио за силазак Благодатног огња и почео да га дели са народом окупљеним у храму.

Чудо силаска Благодатног огња дешава се уочи празника Васкрсења Христовог по јулијанском календару и то у поменутој цркви, која је подигнута над простором где је Исус Христос разапет, сахрањен и васкрсао.

Благодатни огањ симболизује нерукотворену светлост Васкрсења Христова, о којој је говорио још апостол Петар, и сматра се светињом. Појава Благодатног огња уочи православног празника Васкрса, коју прате молитве православног патријарха, свештенства и хиљада вјерника, сматра се чудом.

Благодатни огањ се „призива“ након што се претходно провјери да у храму не постоје било каква запаљива средства. Након тога, следи призив Духа Светога и јерусалимски патријарх први прима огањ на своју свећу и предаје га осталима. Огањ при додиру не ствара опекотине, нити осећај топлоте.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *