Храм за српску децу-мученике у Норвешкој

Пише: Здравко Елез

Са благословом Епископа британског-скандинавског Доситеја, Срби са својим норвешким пријатељима започели су припреме за изградњу православног храма у месту Сјеберг, код града Сарспорг, посвећеног српској деци која су страдала у нацистичким логорима у овој скандинавској земљи током Другог светског рата.

Овај свети храм зида се на иницијативу великог српског пријатеља теолога др Јоханеса Солберга, који је уступио своје имање и чија је породица заједно са Норвежанином Кјелом Моеном најавила донирање и већег дела средстава за изградњу цркве.

Опис није доступан.

Како нас је обавестио Бранко Димовић Димески, Србин из Норвешке, родом из Гњилана, који је прогнан са свог огњишта током рата крајем деведесетих година прошлог века, али који је и даље свим срцем одан косовском завету, почетак изградње светиње очекује се на пролеће наредне године.

Бранко је аутор више књига и збирки песмаа о родном крају, велики патриота и борац за истину о страдању српске деце у нацистичким казаматима у Норвешкој, а српска јавност недавно је подробно упозната са његовим остварењем „33 анђела“, документарно-играним филмом, чије су светске премијере одржане у Нишу и Београду.

Опис није доступан.

Он је и продуцент овог потресног и драматичног филма који управо говори о патњи и страдању више од две стотине малолетне српске деце за време Другог светског рата, причи која је публику оставила без даха. У Норвешку је послато преко 200 деце од којих је више од 44 смртно страдало. Најмлађе међу њима имало је само 11 година. Из логора смрти Јасеновац, Сисак, Стара Градишка и Старо Сајмиште, ове невино изгубљене душе су послате на робовски рад у Норвешку.

Филм дубоко сведочи о њиховим патњама и неправди која им је нанета, док истовремено пружа глас сведока и потомака који настоје сачувати сећање и истину о овој трагичној епизоди. Реализацију филма подржао је велики број потомака којима је истина о страдању њихових ближњих изузетно важна, а неки су после пуних осам деценија сазнали истину.

Теолог др Јоханеса Солберга такође је дао немерљив допринос да филм угледа светлост дана и активно учествовао у прикупљању докуметоване грађе. „33 анђела“ подржали су и институције и појединци из Норвешке, Израела, Швајцарске, Републике Српске и Србије, Народни музеј и Народно позориште из Ниша, уз учешће већег броја глумаца и деце из школе „Стеван Сремац“

Опис није доступан.

О страдању Срба у нацистичким логорима у Немачкој Бранко Димовић Димески снимио је и филм „Логор Смрти у Карашјоку“,  а сећање на страдалу српску децу обележено је постављањем Часног крста на гробљу у норвешком граду Тродхајму, на коме почивају настрадали Срби. Часни крст је прво освештан на Видовдан, а кренуо је са највећег јасеновачког стратишта Доње Градине и цркве у Драксенићу где се десио страшан покољ Срба, на више хиљада километара дуг пут ка Норвешкој, да би коначно, после 80 година, на прави начин обележио место покоја наших страдалника.

Српски храм у Сјебергу биће место окупљања нашег народа у Норвешкој, место ходочашћа и сећања на мале српске мученике, које на правди Бога уморише нацистичке звери.

Фотографије: Бранко Димовић Димески

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *