Hrabri Vijetnamci na Solunskom frontu

Vojnici iz Vijetnama, tadašnje Indokine, u sastavu francuskih kolonijalnih snaga, poziraju fotografu u prvom gradu tadašnje Kraljevine Srbije koji je oslobođen nakon žestokih borbi na Solunskom frontu, Bitolju, 1917.
Čvrsti i hrabri borci, ljudi iz Vijetnama će preći dug ratni put preko Balkana do Savezničke pobede krajem 1918. godine. Ipak, rat za njih tu neće biti gotov: čitavu 1919. godinu provešeće stacionirani u Sloveniji kao strateška rezerva i podrška delovima srpske vojske koja se pod komandom generala Krste Smiljanića borila sa još uvek jakom austrijskom vojskom oko utvrđivanja nove granice nove Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.
Sa okončanjem tih borbi i rešavanjem graničnog pitanja, stari ratni drugovi još „od Soluna“ mogli su da se vrate kući…
Zanimljivo je da je tokom 1965. i 1966. tadašnja američka diplomatija pokušavala da preko SFR Jugoslavije uspostavi posebne linkove sa SSSR, Indijom i Severnim Vijetnamom kako bi se okončala eskalacija rata u Južnom Vijetnamu. Akcija je bila okončana neuspehom Jugoslovena da bilo šta urade i američkom procenom da su imali nerealna očekivanja od tih konekcija.
U sklopu antiameričke kampanje zbog angažmana u Vijetnamu bile su oštećene američke diplomatske prostorije u Zagrebu, SR Hrvatska, što je imalo posledice po odnose dve države.
Tekst: Bane Gajić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *