Држава обнавља пут до Карађорђевог гроба у Радовању

Председник Србије Александар Вучић обрадовао је Радовање одлуком да се обнови пут до Радовањског луга и Цркве захвалнице 

Држава ове јесени неће обновити само пут од Велике Плане до манастира Покајница, како је било објављено пре два дана, већ и до Радовањског луга и Цркве захвалнице, одлучили су председник Србије Александар Вучић и министар грађевинарсатва, саобраћаја и инфраструкруре Горан Весић.

По налогу Краља Александра Првог Карађорђевића, Црква захвалница подигнута је на месту где је 26. јула 1817. године,  у дану када православни хришћани славе Сабор светог архангела Гаврила,  мучки, од српске и кумовске руке,  убијен његов прадеда Ђорђе Петровић Карађорђе, легендарни вођа Првог српског устанка.

Црква захвалница подигнута је у оквиру спомен-комплекса Радовањски луг 

-Ништа није случајно па ни то што путеве до српских светиња, Покајнице и Захвалнице,  и Карађорђевог гроба обнавља баш унук Анђелка Вучића Хаџије из страдалног Бугојна. Унук  ходочасника на Христов гроб у Јерусалим, русофила и  верника који се својевремено са братом у кочији запутио да посети православне светиње у Кијеву и Москви, угледног  Србина који је 1934. године у име бугојанских Срба присуствовао сахрани Краља Александра  и који је седам година касније заклан од усташа негде код Јасеновца  – каже Душан Марић, председник Скупштине општине Велика Плана и народни посланик.

По овлашћењу министра Весића, вршилац дужности помоћника министра Мирослав Алемпић данас  је потписао налог за обнову ове саобраћајнице, чија је дужина шест и по километара. По предрачуну, Република Србија ће за  то издвојити 70 милиона динара.

Тешко је рећи ко ће се више обрадовати овој вести: свештенство Српске православне цркве, верници и туристи који посећују Покајницу и Радовањски луг, локална самоуправа или народ у Радовању, који већ 15 година од свог села до Велике Плане путује саобраћајницом која изгледа као тигрова кожа – буквално је састављена од рупа и закрпа.

Место молитве и ходочашћа: Цркву Покајницу посећује све више туриста

Већ две недеље већ трају радови на обнови најважније саобраћајнице у овој поморавској општини, државног пута Марковац – Велика Плана, такозваног Цариградског друма, чија је дужина 12 километара и за чију обнову је Влада Србије издвојила 300 милиона динара.

-Планирано је да овај пут буде завршен до краја октобра или у новембру. Чим се радови примакну Великој Плани, наше машине ће почети радове и на путу за Покајницу и  Радовањски луг – каже Милорад Бакаловић, директор Предузећа за путеве Пожаревац.

По речима министра Весића, следеће године биће реконструисана и деоница Цариградског друма од Велике Плане до Лозовика, дужине око 20 километара, чиме ће најважнија саобраћајница у великоплањанској општини бити  у потпуности обновљена.

Деценију и по у рупама и закрпама: Пут Велика Плана – Покајница – Радовање

Насловна фотографија: Принц Филип са супругом на гробу великог Вожда

Текст: Тамо далеко

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *