Општина Гламоч одустала од отимања земље грађанима

Општина Гламоч испунила најважнији захтев грађана

Пише: Душан Марић

Земљиште на висоравни Хрбљина, у југозападној Босни, на којем треба да се гради велики ветропарк Шладимовац, неће бити трајно одузето од његових власника, како је то раније одлучила Општина Гламоч, већ само на 30 година, колико је планиран животни век ветропарка.

Након истека тог рока Општина ће свим садашњим власницима и њиховим наследницима који то буду затражили вратити земљиште у посед, без накнаде и трошкова поступка.

То је одлучило Општинско веће гламочке општине,  на седници која је одржана 27. јуна, а на предлог начелника Небојше Радивојше.

-Утврђује се да ће општина Гламоч, након што стекне посед и власништво извлашћеног земљишта и извлаштених некретнина, које су биле предмет поступка извршења,  по захтеву ранијих власника и поседника, извршити поврат у посед и право власништва свим извлаштеницима или њиховим правним следбеницима, у посебном поступку, без накнаде или трошкова поступка – стоји у члану трећем Одлуке коју је донело Општинско веће Гламоча.

Доношењем ове одлуке испуњен је најважнији захтев више десетина власника земишта, углавном Срба из купрешких села Шеменовци, Мрђеновци, Благај и Ново Село – да се не врши његова трајна, већ привремена експропријација.

Подсећамо, Општинско веће Гламоча је 25. јула 2018. године, на предлог начелника Радивојше,  донело решење којим је утврђен јавни интерес за изградњу ветропарка на катастарским општинама Хрбљина и Прибеља, те да се у ту сврху може извршити потпуна експропријација некретнина за истоимени ветропарк, приступних путева, платоа, ветротурбина и трафостаница.

Поступајући по захтеву начелника општине  од 13. децембра 2018. године, Служба за стамбено-комуналне послове, обнову и развој,  геодетске, имовинско-правне послове и катастар општине Гламоч  је 26. јуна 2019. донела решење о усвајању истог.

По том решењу власницима, Србима из Купреса и Прибеља, има се одузети 135 парцела, површине 229.612 метара, односно скоро 23 хектара.

Земљиште је експроприсано у корист општине, која ће га уступити инвеститору ветропарка, компанији RWP Vitorog d.o.o. из Бањалуке.

Након оправданог протеста већине власника земљишта и више текстова објављених на порталима Тамо далеко, Србија данас, Србија и Српска и другима, начелник Радивојша и његови сарадници су одлучили да уваже њихов захтев и измене своју претходну одлуку.

Како сазнајемо, након писања наведених портала, за овакво решење су се залагали и инвеститори из Бањалуке.

-Ово је корак напред ка остварењу нашег заједничког циља, а то је изградња ветропарка на нашој Хрбљини. Ми од почетка истичемо да се не противимо изградњи ветропарка. Јер ћемо тако добити добре путеве до својих имања а буџет општине значајан приход. Али нисмо се сложили са трајним одузимањем земљишта, трајним цепањем наших парцела. Надам се да ћемо договором решити и питање висине накнаде па да инвеститор може да почне да ради – каже Урош Зубић, један од власника земљишта на Хрбљини.

Општинско веће Гламоч донело је одлуку да се власницима исплати 15 евра по ару земљишта. Власници нису задовољни том ценом а већина оних са којима смо разговарали истичу да сматрају да би цена требала да буде бар дупло већа.

Њима остаје и могућност да се о повећању накнаде договоре непосредно са инвеститором. Уколико договора не буде, одлуку о висини накнаде донеће суд.

Оно што је значајно за грађане Гламоча и суседног српског Купреса јесте да се измена одлуке од 27. јуна односи и на друга два ветропарка чија се изградња планира на територији општине Гламоч – Словињ и Џева, господарског друштва Vjetroelektrane d.o.o. из Гламоча.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *