Film Danaca o Bosanki koja je ojadila Udruženje Bošnjaka

Amira Smajić, porijeklom iz Bosne i Hercegovine, pojavljuje se kao “krtica” u danskom dokumentarnom filmu TV2 “Den sorte svane” (“Crni labud”) , optužena je u Odenseu za milionsku prevaru u kojoj je, Islamsku zajednicu Bošnjaka u Danskoj oštetila za 1,2 milion danskih kruna.

Amira Smajić je karijeru započela sa savjetnikom za dugove Johnnyjem Hastom Hansenom sa Fyna, koji je jesenas osuđen za tešku prevaru. Međutim, i sama se tereti za tešku prevaru, koja se, između ostalog, tiče i bosanskohercegovačkog udruženja – Islamske zajednice Bošnjaka u Danskoj.

Na sudu je objasnila da je novac utrošen na rokerski dug, te da je s tim u vezi i kidnapovana.

U dokumentarcu TV2 “”Den sorte svane” 36-godišnja Amira Smajić priznaje da je 10 godina omogućila finansijski kriminal za “nekoliko milijardi”, ali da za to nikada nije kažnjena. Međutim, vjerovatno je to samo pitanje vremena.

Gotovo četiri godine je procesuirana u slučaju prevare na Sudu u Odenseu, koji je iznova odgađan, a obim se povećavao.

Slučaj je prvi put bio pred sudom još u junu 2020. godine, kada je počeo kao postupak za priznanje, ali skoro četiri godine kasnije još uvijek nije ništa odlučeno.

Međutim, Amira Smajić je na sudskom ročištu 11. januara ove godine prvi put svjedočila u ovom slučaju i time skinula dio vela sa kriminala u koji je i sama bila umiješana, a koji se konkretno ne spominje u dokumentarcu TV2.

Ovdje je, između ostalog, priznala da je prevarila Islamsku zajednicu Bošnjaka u Danskoj za 1,2 miliona danskih kruna, proizilazi iz sudske knjige kojoj je Fyens Stiftstidende dobio pristup.

Prema sudskoj knjizi, Amira Smajić, koja je i sama izbjeglica iz BiH, objasnila je kako ju je 2018. godine kontaktirao imam i zatražio od nje da otvori bankovni račun za bh. udruženje u banci Nordfyns bank.

Umjesto toga, udruženju je dala svoj broj bankovnog računa, tako da je između juna i decembra 2018. na nju prebačeno 1,2 miliona danskih kruna.

“Bila je pod velikim finansijskim pritiskom rokera, a istovremeno je uzimala neki od očeva morfija za neizlječivo bolesnike. To ju je psihički paralizovalo u isto vrijeme osjećala se i malo ‘napuhano’ “, objasnila je ona, stoji u sudskoj knjizi.

Optužnica protiv Amire Smajić broji ukupno 10 tačaka za prevaru, falsifikovanje i krađu, a zajedno tužilaštvo smatra da ona mora biti osuđena za posebno tešku klauzulu krivičnog zakona, za koju može biti kazna do osam godina zatvora.

Neke od optužbi su gotovo identične onima za koje je savjetnik za dugove Johnny Hast Hansen ranije osuđivan, a to je, ukratko, da je Amira Smajić, u vezi sa radom posebno za Johnnyja Hast Hansena, prevarila Poresku upravu u vezi sa slučajevima konverzije u žalbama.

Amira Smajić je na sudu objasnila da se sve dogodilo na osnovu utvrđene procedure koju je Johnny Hast Hansen napisao za zaposlene u pravnoj kancelariji u svojoj kući u Odenseu.

“Johnny je imao mnogo slučajeva nadoknade troškova, a bavio se i velikim brojem kompanija za prevare koje su prvenstveno vodili rokeri i bande”, objasnila je Amira Smajić na sudu.

U dokumentarcu TV2 Amira Smajić priča kako je skoro odmah otkrila da se dešavaju stvari koje su bile na ivici zakona kada je počela da radi za Johhnyja Hasta Hansena u njegovoj kući.

Na sudu je, međutim, imala nešto drugačije objašnjenje i stoga se izjasnila da nije kriva za svjesno varanje na porezu koristeći posebnu metodu koju je Johnny Hast Hansen zapisao kao recept.

“Stvari koje su se ilegalno dešavale u preduzećima nisu joj bile jasne od početka. To je zaista postalo tek kada su tri policijska službenika pokucala na vrata i pitala da li je svjesna u čemu je bila učesnica”, objasnila je ona.

Prema sudskoj knjizi, gdje se također čini da je Amira Smajić rekla da je u jednom trenutku bila toliko pritisnuta dugovima prema rokerima da je na kraju bila kidnapovana.

Predmet protiv Amire Smajić je uvršten u kalendar Suda u Odenseu u šest različitih termina od 2020. godine, ali je iznova odgađan.

Najnovija optužnica protiv nje datira od 7. juna 2022. godine – odnosno u periodu kada je Amira Smajić radila kao “krtica” za TV2 iz ureda pod video nadzorom u Frederiksbergu.

Međutim, optužbe protiv Amire Smajić nisu dio samog dokumentarca, gdje se na kraju otkriva da ona vodi dvostruku igru.

Predmet protiv Amire Smajić ponovo bi trebalo da bude pred sudom na jesen, više od četiri godine nakon što je prvi put optužena u tom slučaju.

Nije bilo moguće dobiti komentar od bosanskohercegovačkog udruženja koje je bilo izloženo prevari 2018. godine, niti od Johnnyja Hasta Hansena, protiv kojeg je Amira Smajić iznijela niz optužbi u vezi sa svojim svjedočenjem na sudu, piše list Fyens Stiftstidende.

Fotografija: TV2

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *