Потапају три села и заштићену цркву у Лици

Хрватска електропривреда планира да направи акумулационо језеро у Лици, које ће потопити три села и заштићену цркву из 17. века.Из ХЕП-а, који води пројекат изградње хидроелектране, тврде да су се договорили са становницима Горњег Косиња, Млакве и дела Баковца о исељавању, за које имају рок од две године, док житељи тих места тврде да им се нико није обратио нити је ступио у контакт с њима тим поводом, објавио је РТЛ.

“Нико никад није направио састанак с нама, поготово откад је донета одлука да је пројекат од стратешког интереса“, рекао је за РТЛ мештанин Горњег Косиња Јосип Пинтар, који је у овом селу засновао породицу и не жели да га напусти.

Пројекат изградње хидроенергетског система Косињ, односно Сењ 2, који треба да снабдева струјом 70.000 домаћинстава, влада је летос означила као стратешки инвестициони пројекат, на шта су из Удружења Зелена акција реаговали тужбом, коју је Управни суд одбио.Планирано је да се акумулационо језеро направи на археолошки богатом подручју, на којем су археолози пронашли бројне гробове, накит и лончарске предмете из разних раздобља, као и неколико историјских грађевина, међу којима је и црква из 17. века која је проглашена заштићеним добром.

Мештани Горњег Косиња су против изградње акумулације и потапања цркве, каже локални свештеник Перо Јурчевић и додаје да то потврђује најмање 450 њихових потписа.

“Не знам по којој логици црква из 1692. године сме да се потопи. То је проблем Министарства културе које се не оглашава. Вршена су археолошка ископавања и била је још старија црква испод Светог Јеронима, и још 60 споменика културе, од којих су нека и православна“, навео је он.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *