Festival knjige u Beogradu jači od korone

U Beogradu je juče završen, peti po redu, sada već tradicionalni Festival humanistike, kulture i umetnosti (FESK) koji pod sloganom “Pazi šta čitaš” neguje i afirmiše autentične književne vrednosti. FESK je jedna od retkih književnih manifestacija održanih u doba korone, uz neophodne mere zaštite.

FESK je ove godine bio posvećen temama koje spajaju kulturu i životnu sredinu, socijalne promene, ali i onima iz oblasti muzike i filma, kroz tematske dane: „Sinergija zelenih vrednosti“, „Tradicija Pro futuro“ i „Zvučanje i značenje u dodiru sa muzikom i filmom“.

Tokom četvorodnevne multimedijalne manifestacije predstavljeno je 30 programa, preko 1000 naslova, 2 izložbe i 3 filma, a učestovalo je preko 50 institucija, među kojima su izdavačke kuće, muzeji, biblioteke i fakulteti u ravnopravnoj konkurenciji za tri nagrade – knjiga koja ima trajnu vrednost, koja doprinosi inovativno-obrazovnom procesu i vredno reprint izdanje.

U kategoriji za knjigu koja ima trajnu vrednost nagrađene su: Podaci za istoriju srpske crkve i naroda, Ivana Stepanoviča Jastrebova (Službeni glasnik), Sabrana dela Radomira Konstantinoviča, urednika i priređivača Gojka Tešića (Fondacija Stanislav Vinaver i Dangraf), Umešnost komuniciranja Danijele S. Petrović (CLIO) i Zašto liberalizam propada Patrika Dž. Denima (Albatros Plus).

Nagrade za knjigu koja doprinosi inovativno-obrazovnoj praksi dobile su: Surova klasika – rediteljski zaokret u tumačenju dramske klasike Ksenije Radulović (Institut za pozorište, film, radio i televiziju, Fakultet dramskih umetnosti), Bog – ljudska istorija, Reze Aslana (Laguna) i Rečnik suvišnih reči, Gordane Đerić (Zlatno runo).

Za vredno reprint izdanje nagrađene su: Dijagnoza društva i vremena, Vladimira Dvornikovića (Gradac) i Gorički zbornik (Službeni glasnik).

Specijalno priznanje za dobro urađenu knjigu dodeljeno je izdanju Etnografskog instituta SANU Snovi o prošlosti i tradiciji: Olga Benson, urednika Ljiljane Gavrilović i Biljane Milenković Vuković.

Specijalno priznanje za izdavački projekat dobila je monografija Medvednjak – duhovno središte iz neolita Milorada Stojića.

Specijalna nagrada organizatora za projekat Male slobodne biblioteke i širenje čitalačke kulture među mladima dodeljena je Oliveri Olji Jelkić.

Poštujući sve epidemiološke mere, festival je organizovan na poluotvorenom prostoru, na platou iza zgrade starog prtotokola na Terazijama (Kuća Krsmanovića), a posebno su bili zapaženi programi „Mediji, kultura i umetnosti u doba populizma“ Milene Dragičević Šešić (FDU i CLIO), Sabrana dela Radomira Konstantinovića (Fondacija Stanislav Vinaver i Dangraf) i „Obrazovanjem do mira i održivog razvoja na Balkanu“ (ECMR).

Publika je posebno intresovanje pokazala i za fotodokumentarnu izložbu Ostvarenje srpskog sna, o Luki Ćeloviću, velikom dobrotvoru i čoveku koji je sav svoj kapital uložio u izgradnju i razvoj Beograda, kao i Teslianum – prvi analogno-digitalni almanah primenjene nauke posvećen Nikoli Tesli.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *