У Инсбруку споме-плоча Диани без српске деце!

Диана Будисављевић, која је за време Другог светског рата више од 10.000 српске деце спасила сигурне смрти из усташких логора у злочиначкој Независној Држави Хрватској, добиће спомен-обележје на родној кући у Инсбруку, а ли на њему нема помена о српској деци.

Владимир Влајић, један од оснивача организације СПОЈИ из Инзбрука, каже да су они још 2010. године покренули инцијативу да се сазна истина о херојском чину Диане Будисављевић. Градске власти Инсбрука, коначно су пристале да поставе на њеној родној кући спомен-плочу, али српска организација не слаже се са предложеним текстом и тражи да се промени.

-У првобитном тексту помињала се Југославија, која у то време није ни постојала! Успели смо да се изборимо да се то промени, али нисмо задовољни ни другом верзијом текста, јер се не спомиње њено спасавање српске деце. Један од изговора је да на табли нема места, а и да је поред српске, спасавала и ромску и јеврејску децу – истиче Влајић.

На тој табли пише: Током Другог светског рата, Диана Обексер-Будисављевић спасла је више од 10.000 деце из логора фашистичког режима усташа у НДХ уз помоћ других активиста.

-Ову нову верзију предложиле су нове власти у Инсбруку и то треба да усвоји градски сенат али ми нисмо задовољни ни овом верзијом. Ако историја утврди да је спасавала и ромску и јеврејску децу, требало би и њих поменути. Њен херојски чин мора да се памти. У контакту смо са многим историчарима и људима који су се бавили Дианиним ликом и делом, пружају нам пуну подршку. Радићемо и даље на томе да истина победи и да се српска деца помену на спомен-плочи Дианине родне куће у самом центру Инзбрука“, каже Владимир Влајић за РТС.

Насловна фотографија: Дијана Будисављевић са мужем, ћерком и унуком

Извор: РТС

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *