Ево ко руши Црногорску владу!

Смену Владе иницирали Албанци, Бошњаци и изопштени из православља

Данас је 31 посланик Скупштине Црне Горе поднио иницијативу за смјену актуелне Владе Црне Горе.

Иницијативу су потписали сљедећи посланици ГП УРА, Савеза грађана ЦИВИС, Бошњачке странке, Социјалдемократа, Социјалдемократске партије, албанских партија и Демократске партије социјалиста:

1. Милош Конатар

 1. Срђан Павићевић

 2. Божена Јелушић

4.  Суада Зороњић

 1. Кенана Струјић Харбић

 2. Ервин Ибрахимовић

 3. Амер Смаиловић

8.  Иван Брајовић

 1. Дамир Шеховић

 2. Борис Мугоша

 3. Рашко Коњевић

 4. Драгиња Вуксановић Станковић

 5. Фатмир Ђека

 6. Генци Ниманбегу

 7. Данијел Живковић

 8. Александра Вуковић

 9. Јевто Ераковић

 10. Никола Ракочевић

 11. Андрија Поповић

 12. Драгица Секулић

 13. Марта Шћепановић

 14. Весна Павићевић

 15. Милош Николић

Crnogorska Vlada na ivici kolapsa - B9224. Никола Јановић

 1. Далиборка Пејовић

 2. Бранко Чавор

 3. Сузана Прибиловић

 4. Абаз Диздаревић

 5. Јованка Лаличић

 6. Андрија Николић

 7. Лидија Кљајић

Простом анализом потписника анализе, закључујемо да су сва четири посланика коалиције Црно на бијело (ЦНБ) међу потписницима, као и посланици Социјалдемократске партије (СДП), Социјалдемократа (СД), Бошњачке странке (БС), Албанске листе и Албанске коалиције, Либералне партије (ЛП) те дио посланика Демократске партије социјалиста (ДПС).

Међу посланицима ДПС који нису потписали иницијативу су Душко Марковић, Бранимир Гвозденовић, Петар Ивановић, Мевлудин Нухоџић, Предраг Бошковић, Предраг Секулић, Миодраг Вуковић, Миомир М. Мугоша, Халил Дуковић, Драгутин Паповић, Богдан Фатић, Луиђ Шкреља и Иван Митровић. Могуће, ријеч је о посланицима који у овим тренуцима траже аболицију за вишедеценијски криминал којим су руководили, а који су декларисане присталице струје Душка Марковића.

С друге стране, уколико погледамо вјерску структуру потписника Иницијативе, примјећујемо да су међу њима 6 посланика исламске вјероисповијести, 2 Албанца, и, оно што посебно буди пажњу је чињеница да је више од половине потписника иницијативе (од 31) изопштено из православља због подршке антихришћанском Закону о слободи вјероисповијести.

Простим увидом у списак потписника примјећујемо да су се ћирилицом потписали Божена Јелушић из ГП УРА и четири посланика ДПС-а Данијел Живковић, Александра Вуковић, Далиборка Пејовић и Андрија Николић.

Шта пише у Иницијативи?

Иницијативу преносимо интегрално

Разлози да се гласа о провјери повјерења 42. Влади Црне Горе садржани су у следећем:

-да су на Петој сједници Другог редовног засиједања Скупштине Црне Горе 29.12.2021. године изгласане Интерпелације министру вањских послова, министру пољопривреде, шумарства и водопривреде, министарки просвјете, науке, културе и спорта чиме је постало јасно да поменута три министра немају подршку парламентарне већине;

-да је предсједник Владе Здравко Кривокапић најавио да ће одбити да поступи по Интерпелацијама за смјену три министра чиме је показао да не поштује Устав и законе Црне Горе али ни основне демократске принципе поштовања Парламента као највећег законодавног дома који је бирао састав 42. Владе Црне Горе;

-да је на Четвртој сједници Првог редовног (прољећњег) засиједања у 2021. години, 17.06.2021. године смијењен министар правде и људских и мањинских права, а да до данас предсједник Владе није предложио Парламенту новог министра чиме је директно угрозио реформе у кључним погљављима 23 и 24 а која су најважнија за напредак на путу ка чланству у Европску унију у области владавине права.

-да је Предсједник Владе својим дјеловањем више пута у претходном периоду угрозио и отежао сарадњу између законодавне и извршне власти што је директно произвело институционалну и политичку кризу у земљи. Овакво стање довело је до блокаде Парламента, па чак и до бојкота од стране једног дијела посланика париаментарне већине, што је директно утицало да се велики број закона и подзаконских аката не разматра у скупштинској процедури. Све ово довело је у питање ефикасан рад Парламента чији је основни задатак да служи јавном интересу и интересима грађана, а не партикуларним интересима било које политичке групације или појединца.

-да су политичка криза, неадекватна сарадања законодавне и извршне власти, неусаглашавање законске регулативе са законском регулативом Европске уније, као и неактивност појединих министара довели до успоравања европских интеграција што се одразило на оцјене у годишњем извјештају Европске комисије везаном за процес напретка Црне Горе у европским интеграцијама.

“Због горе наведених чињеница као и изјаве бројних политичких субјеката у којима се наводи да 42. Влада Црне Горе нема већинску подршку у Парламенту сматрамо једним од основних постулата савремене демократије да се истој провјери подршка у парламенту”, закључује се у Иницијативи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *