ЕУ признала ковид сертификате из Србије

Европска комисија признала је ковид сертификате из Србије. Одлука о признавању, односно о „еквивалентности“ зеленог ковид сертификата значи да ће сертификати које издаје Србија бити третирани у пракси као и ковид сертификати ЕУ.

Државе чланице су обавезне да прихвате потврде за вакцине које је одобрила  Европска агенција за лекове, али имају могућност да укину ограничења и за путнике који су примили друге вакцине, на пример „Синофармову“ и друге, које су укључене на листу за хитне случајеве Светске здравствене организације.

Европска комисија препоручује онима који нису добили вакцину одобрену у ЕУ да пре путовања провере које су вакцине прихваћене у одговарајућој држави чланици.

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи изјавио је  да ова одлука значи да ће путовање за грађане убудуће бити много лакше.

Министарка за трговину, туризам и телекомуникације Татјана Матић рекла је тим поводом да ће Канцеларија за ИТ од сутра увести нову услугу која ће се звати дигитални зелени сертификат компатибилан са ЕУ.

Са тим сертификатом ће моћи да се уђе у угоститељске објекте, биоскопе, ресторане широм Европе док ће стари српски дигитални сертификат остати у употреби у земљи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *