Ето рата ако Србији отму Косово!

Мој предлог решења за КиМ је: Србији интегритет, Албанцима суверенитет, мали Шенген отворених граница за проток људи, робе, капитала, идеја, монетарна, царинска унија, заједнички војни савез и политички блок у УН. То вам је шест-седам земаља које би увек у УН гласале исто. Не мислим да је ово сјајно, али је алтернатива рату. Ако се не седне и разговара, десиће се нови сукоб. Ако Србији отму Косово*, неминовно ће бити сукоба, а то није добро ни за кога, рекао је у емисји „Српски свијет“ Националне телевизије Ин4С, Горан Шарић, хрватски историчар, који је одмах на почетку емисије прокоментарисао хрватску реакцију на наш филм „Дара из Јасеновца“.

„Хрвати су снимили 100 филмова о овом последњем рату. Замислите да је Кустурица почео да снима филмове о Сребреници у 50 наставака. Колико би „Оскара“ до сада имао?! Само је Србима забрањено да након 70 година сниме филм о сопственом страдању“, огорчен је хрватски историчар и теолог, дотакавши се короне:

„Хрватски идеал је био католицизам и Неовисна држава Хрватска. Прошло је 30 година. Срба нема, чак су се и Хрвати иселили, Хрватска је пуста, опљачкана кроз приватизацију. Игор Мндић је рекао да је Хрватска неуспешан пројекат, а ја мислим да је успешан јер је прављена да не успе. Свој суверенитет су уступили Бриселу. Сада се показало да им је циљ био да се ослободе Срба. Не видим да су срећни због тога. Никад Хрвати неће схватити да им Срби нису непријатељи, а ни Срби да им Хрвати никада неће бити пријатељи“, закључује гост „Српског свијета“ и додаје да су Хрватима стално други криви, да су незадовољни и да је занимљиво да Срби живе лошије, али да су задовољнији и износи занимљиву тезу:

„Мали испад, малог Стојковића на книнској тврђави када је рекао да је то Крајина узбуркао је целу хрватску нацију и недељу дана су били на седативима, позивали су српског амбасадора на рапорт. А када би Срби за све хрватске увреде позивали хрватског амбасадора у Београду, онда би му изнајмили апартман у Палати „Србија“ јер би тога било у енормним количинама на дневном нивоу“, коментарише Горан Шарић и вајка се како нема времена, али би се радо позабавио и написао књигу о грешкама у српским уџбеницима, сматрајући недопустивим да Немци и Хрвати имају монопол на тако осетљиву област као што је издавање уџбеника и образоавње деце.

Одбијајући увреде на рачун Срба, прави занимљиву паралелу:

„Да Срби нису дали ништа и никога, већ само једну Милеву Марић, било би довољно! А мало људи зна да катедру за квантну физику на Оксфорду држи најбољи квантни физичар на свету, Србин са Аутокоманде Владимир Ведран, за кога је мало људи чуло, а он је сјајан, блистав ум“, сматра гост „Српског свијета“ и поново се враћа Ватикану:

„Ватикан није признао Косово* и сада им је то као плус. А што би га признао, када су га признале све оне битне земље? И данас би папа радо у Србију, али се зна да пут води преко Јасеновца и очигледно је да те спремности за сада нема. Занимљиво је да су моји професори на Католичко богословном факултету гледали благонаклоно на православље, а на Србе са изразитом антипатијом“, и можда и у томе треба тражити разлоге за Шарићево окретање православљу.

Ово је само делић онога што је Горан Шарић рекао у „Српском свијету“, врло гледаној емисји коју уређује и води Гордана Јанићијевић. Погледајте интересантну емисју и још интересантнијег саговоника:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *