Mržnja prema Srbima ubija hrvatsko društvo

Mržnja prema Srbima ubija hrvatsko društvo, izjavio je istoričar Ivo Goldstein za N1 televiziju, komentarišući transparent mržnje koji su juče u zagrebačkoj Kustošiji istaknuli navijači Dinama.

„Ovo društvo je impregnirano mržnjom, i 25 godina nakon rata trebala bi ta mržnja slabiti. Mi smo do 1945. bili u ratu s Nijemcima i Talijanima, a 25 godina nakon rata su Nijemci i Talijani bili naši najmilji gosti na Jadranu. Ta mržnja koja se bezrazložno širi i ta mržnja protiv Srba mora nestati, jer ona ubija ovo društvo“, ustvrdio je Goldstein, bivši hrvatski veleposlanik u Francuskoj i autor kapitalnih knjiga o Drugome svjetskom ratu, kao što su “Jasenovac” i “Holokaust u Zagrebu”.

“Naši ekstremisti hrane se ekstremistima u susjednim zemljama. I za jedne i druge je to fenomenalan posao, ali to nas kao društvo ne lišava obaveze da riješimo ovaj problem”, rekao je on.

Podsećajući na napad splitskih navijača u avgustu prošle godine na Srbe u Uzdolju kod Knina, Goldstein je kazao kako su ti napadači “trebali biti optuženi za zločinačko udruživanje, pa bi se i balavci s Kustošije uozbiljili i ne bi to radili”. Jedino je rešenje da se “konačno uspostave kriteriji što je dobro, a što zlo”, jer je zlo kod nas postalo relativan pojam.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *