Документарни филм о ужасима Гаравице

Документарни филм „Гаравице“ у продукцији Заборављених корена, аутора Драгана Радовића, је потресна прича о једном од највећих стратишта српског народа током Другог свјетског рата. Филм објашњава и посљедице које су услиједиле након ликвидација на Гаравицама и другим масовним стратиштима у Бихаћу, Цазину, Великој Кладуши, Босанској Крупи и Босанском Петровцу.

Библијску трагедију обиљежила је и насилна исламизација и покатоличавање Срба, умирање и остављање дјеце у сметовима Грмеча. Судске пресуде и архивска грађа забиљежили су злочине из страсти, скидање крваве одјеће са унакажених српских жртава и учешће дјеце муслиманских и хрватских усташа у злочинима. Филм је базиран на више од три хиљаде докумената (судске пресуде, саслушања, записници, извјештаји, прогласи и др) и живој ријечи 27 преживјелих свједока, од којих у филму говори 15.

Промоције филма у градовима започеће од октобра 2023. године, а више информација о томе објавићемо ускоро. Након промоција, филм ће се емитовати на ТВ каналима и биће доступан за преглед на сајту Заборављени коријени.

С обзиром на значајан обим прикупљене архивске грађе, у припреми је и Зборник докумената.

У току истраживања дошло се до сазнања да је о овим трагедијама Драган Гргић написао роман, али да је он 1961. забрањен и до данас никада није објаваљен. Коначно, дошло је вријеме да се свијет упозна са првом књигом о страдањима српског народа у бихаћком крају и јужном Кордуну. 2023. године Фондација Заборављени коријени издаје историјски роман Корана као рана.

Текст и фотографија: Заборављени корени

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *