Dan kad su saveznici Beograd zasuli bombama

Na današnji dan 1944. godine izvršeno je prvo Savezničko bombardovanje nemačkih vojnih ciljeva u Beogradu. Bilo je neprecizno i izvedeno kroz guste oblake. Izazvalo je brojne žrtve i razaranje. Broj poginulih Beograđana nikada nije pouzdano utvrđen.

Опис фотографије није доступан.
Stanovnici Senjaka beze Američkom ulicom (danasnja Prahovska) ka skloništu u Vajfertovoj pivari, danas BiP. Na zgradama na donjem ćosku sa Sitničkom uočavaju se oštećenja od prethodnog bombardovanja… Ovaj kraj Beograda teško je stradao u gadjanju obližnjeg Savskog mosta 16/17. aprila 1944. Foto Rista Marjanović.

Bombardovanje je izazvalo i kontroverze koje ovu bolnu temu prate i danas. Ove fotografije govore o tom teškom događaju iz novije istorije Beograda.

Опис фотографије није доступан.
Beg pred bombama: Ljudi beže Banjičkom kosom na sigurno, sto dalje od grada (Kanarevo brdo)

Savezničke vazduhoplovne snage (15. USAAF armija) bombardovale su tokom 1944-45. godine brojne ciljeve u gradovima na teritoriji koju je obuhvatala Jugoslavija. Pored Beograda, posebno su teško bili pogođeni, od većih gradova, Rijeka, Zadar, Sarajevo, Leskovac i Podgorica, dok su manja taktička bombardovanja vršena od Makedonije do Slovenije. Odluke o izboru strateških ciljeva u gradovima koji će biti bombardovani donosili su operativni štabovi pri anglo-američkim avio-snagama, a na osnovu procene sa terena.

Опис фотографије није доступан.
Razaranje: Ulica Štipska na Senjaku s ravnjena je sa zemljoim . Foto Rista Marjanović

Beograd je imao nesreću da se u njegovom centru nalazila fabrika avionskih delova za nemački „Meseršmit“ koja je bila prioritetni cilj. Od ostalih strateških meta, u gradu su bile velika rafinerija nafte „Šel“ na Čukarici, tri železnička i jedan drumski most, velika železnička ranžirna stanica od važnosti za premeštanje nemačkih trupa po čitavom Balkanu i dalje ka istočnom i Zapadnom frontu, veliki aerodrom sa istom čvorišnom ulogom, kao i plovni put po Dunavu.

Опис фотографије није доступан.
Razaranje: Ugao ulica Kralja Milutina i Njegoševe u blizini Slavije teško je oštećen u bombardovanju

Žrtve koje su srpski i ostali narodi iz kasnije Jugoslavije podneli u ovim bombardovanjima, naš su zajednički i sveti doprinos pobedi nad zlom nacizma i okupacije.

Опис фотографије није доступан.
Gust dim nadvija se nad železničkom stanicom i okolnim ulicama Savamale. U gornjem levom uglu se vidi trg Slavija dok se na desnoj strani fotografije snimljene iz američkog bombardera vidi nekadašnji trg Mostar (danas ne postoji) i karakteristična zgrada „Bigza“

Naslovna fotografija: Bombarder B-24 „liberator“ iz sastava 15. vazduhoplovne armije USAAF izrucuje smrtonosni tovar na beogradske mostove, vazne komunikacije za nacisticku armiju… Svaki promašaj u cilj značio je hiljade mrtvih Beogradjana.

Tekst: Bane Gajić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *