Да ли је добијена битка са вирусима?

Амерички стручњаци открили су слабу тачку, Aхилову пету већине вируса који муче човјечанство, чиме је начињен корак ка универзалној вакцини.

Као што се може видети у случају коронавируса, развој вакцине је дуготрајан процес, а један од разлога је и то што истраживачи посвећују време, пажњу и ресурсе циљајући вирусе посебно, један по један. Истраживачи Опште болнице у Масачусетсу (МГХ), међутим, лоцирали су Aхилову пету свих вируса, која би могла да буде од виталног значаја за човјечанство.

„Циљ нам је да разумемо како наш имуни систем ради да бисмо пронашли начин да се изборимо са великим бројем вируса, а не само да развијемо вакцину против једног“, рекла је Кејт Џефри, предводница истраживања.

Рањива тачка свих вируса заправо је прост протеин АГО4, који припада породици протеина Аргонаут (АGО), о чијој важности до сада није било много доказа. Међутим, сада је утврђено да један од њих има јединствена антивирусна својства у ћелијама сисара.

Током испитивања више протеина из породице Аргонаут, чији закључци су објављени у часопису Cell Reports, утврђено је да су само ћелије са мањком АГО4 подложне, односно хиперосетљиве на вирусе инфекције, попут инфлуенце. Када утврдимо како можемо да појачамо природну телесну одбрану са АГО4, вируси не би требало више да представљају проблем.

„Следећи корак нам је да утврдимо колики је спектар вируса на које утиче поменути протеин. И онда треба да схватимо како да појачамо активност АГО4 како бисмо уједно оснажили заштиту против вирусних инфекција“, истакла је Кејт Џефри.

Упркос томе што предстоји још посла, научници истичу да је ово важан корак према развоју универзалне вакцине и потенцијалног лечења неких од најсмртоноснијих вируса.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *