У Чикагу се певало „Ово је Србија“

Поздравни говор конзула жерана Милана Варадиновића

Пише: Светозар Данчуо

Представници администрација града Чикага, округа Кук и регионалних канцеларија америчких федералних органа, велики број чланова конзуларног кора са седиштем у Чикагу, као и представници српске заједнице, Српске православне цркве, српских организација и удржења, српских медија и угледни појединци српске заједнице у Америци присуствоваи су у четвртак 13. фебруара 2020. године пријему који је поводом Дана државности и уставности Републике Србије приређен у Генералном конзулату Републике Србије у Чикагу.

Конзул жеран Милан Варадиновић подсетио је на историју модерне Србије која је почела Првим српским устанком, као и на први устав у Србији.

-Данас славимо први Устав Кнежевине Србије, познат као Сретењски устав, донет 1835. године. Овај Устав, један од првих у Европи, сачињен је по угледу на најлибералније правне акте тог времена. Њиме је не само ограничена власт кнеза Милоша Обреновића, већ је уведена и подела власти на законодавну, извршну и судску. Доношење Устава из 1835. симболише тежњу Србије за демократијом и слободом у заједници европских народа – истатакао је Варадиновић.

Почитане су и честитке које су за Национални празник Републике Србије упутили градоначелница Чикага Лори Лајтфурт, секретарка за финасије Кук округа Марија Папас и други амерички званичници.

У њима се одаје признање борби српског народа за слободу која се водила пре два века и наглашава дугогодишње пријатељство два народа. Подсећа се  на улога Срба у изградњи мултикултуралости Чикага од осме деценије 19 века када су се у тај град почели досељавати. Од тада до данс српска заједница је дала значајан допринос његовом напретку и изградњи.

У програму обележавања Дана државнсоти Србије у Чикагу учествовала је оперска певачица Слађана Сарић и фолклорни ансамбл “Коло” из Чикага који је под руководством Марка Лајића извео је песму “Ово је Србија”.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *