Poslušajte kao Laura iz Španije peva srpske pesme

Laura Marin sedamnaestogodišnjakinja iz Galicije u Španiji kao dete čula je srpski jezik u jednoj dečjoj emisiji i momentalno se zaljubila. To je dovelo do toga da je potpuno savladala jezik, a danas slobodno vreme provodi snimajući obrade balkanske muzike, koje objavljuje na svom Jutjub kanalu. Omiljena pevačica joj je Lepa Brena, a iako još nije posetila Balkan, jednog dana bi i ona želela da se preseli u naš region, kao i da se isproba u svetu muzike.

Radoznalost ju je naterala da sazna više o jeziku i generalno o Balkanu, pa je tako počela da sluša muziku sa ovih prostora. Tek od četrnaeste godine počela je da uči srpski isključivo putem interneta, bez ičije pomoći.

https://youtu.be/QGCzbrv1tWI

“Volim da slušam zaista sve, izvorne narodnjake, zabavnjake i turbo-folk. Pesme su mi mnogo pomogle u učenju jezika, ali posle sam morala da pretražim mnoge stvari kako se izgovaraju. Mnogi me pitaju za savet kako da uče jezik, ali jedina je tajna da sednu i krenu da traže na Guglu sve što im je potrebno”, navodi mlada devojka.

Kako ona kaže, srpski i hrvatski je naučila skroz sama – galicijski jezik je koristila kod kuće a španski u školi, gde je učila i francuski, a govori portugalski pošto je on veoma sličan galicijskom.

“Kao i gotovo svaka devojčica, ja sam oduvek volela da pevam. Sećam se koliko sam slušala hitova sa Rijaninog albuma ‘Loud’, taj CD mi je otac kupio. Tada sam shvatila koliko volim muziku”, prisetila se ona.

Posle, kako je pronašla balkansku estradu, znala je da želi da se bavi tom vrstom muzike.

“Zbog toga sam i počela da učim jezik aktivno. Znala sam da mi je to neophodno ako želim da postanem balkanska pevačica”, dodala je Laura.

https://youtu.be/lGfCQCjIGl8

Od 11. godine vežba sviranje gitare, a u poslednje vreme počela je i da uči sviranje klavira.

“Sve sam polako preko interneta u svom tempu. Klavir sviram tek godinu dana. Takođe, iako se to ne vidi na društvenim mrežama, umem da sviram i ukulele, samo to ne ide baš dobro uz balkansku muziku”, navodi naša sagovornica.

Laura trenutno studira latinski i starogrčki jezik. Zapravo još nije na fakultetu već u školi koja u Španiji sledi posle srednje škole, i traje dve godine.

“Verovatno neću da studiram u Španiji, jer smer slovenskog jezika postoji jedino u Madridu i u Granadi. Tako da, nakon što završim ovu godinu, nadam se da ću se preseliti na Balkan, gde bih u početku mogla da radim kao prevodilac, na primer”, kaže ona.

Marin naglašava da bi joj bilo izuzetno teško da živi u gradu koji nema izlaz na more.

“Ja sam Galicijanka – more je duša mog naroda, te ne bih mogla da živim daleko od plaže. Ja sam iz grada Korunja, treba mi samo pet minuta do mora. Zato mislim da bi mi odgovarala Crna Gora ili Dalmacija, jer ne umem da živim bez mora”, objasnila je.

Svi koji je prate na društvenim mrežama znaju da je omiljena pevačica mlade devojke Lepa Brena.

“Zbog nje sam počela tako ludo da volim Balkan. Ipak kada me ljudi pitaju da li više volim rok, pop ili narodnjake, ja im kažem da zaista volim sve. Ja na društvenim mrežama sviram sve pesme koje se meni lično sviđaju, bilo da su balade ili turbo-folk”, objasnila je.

Marin ističe da joj priprema obrade pesama oduzima dosta vremena, te joj nikada nije dosadno. Dani su joj ispunjeni studiranjem i muzikom.

Laura Marin je, kada je bila mlađa, bila pevačica i imala je svoje autorske pesme na galicijskom.

“Jednog dana sam morala da kažem svom menadžeru da želim da se bavim balkanskom muzikom. Ja imam podršku svojih drugara. Roditelji me takođe podržavaju iako im je neobično to što toliku ljubav gajim prema Balkanu”, dodala je ona.

https://youtu.be/sv_JGbdBe2M?t=8

Dodaje da galicijska estrada nije ni nalik balkanskoj.

“Manja je publika koja sluša galicijksu muziku. Ja sam imala nekoliko pesama na svom maternjem, ali me čini srećnom da pevam pesme država bivše Jugoslavije”, kazala je.

Jednog dana bi želela da se isproba i u jednom takmičenju u pevanju koji se održava u Srbiji.

Izvor: Euronews
Foto: Printscreen YouTube / Laura Marin

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *