Чујте Срби Арчибалда Рајса!

На данашњи дан, 8. августа 1929. године, преминуо је велики пријатељ српског народа Арчибалд Рајс, форензичар, доктор хемије и публициста.

Рођен је у јужнонемачкој покрајни Баден, студирао је у Швајцарској где се посветио криминологији. Био је професор унивезитета у Лозани. На позив српске владе дошао је у Србију 1914. године како би забележио злочине Аустроугарске, Бугарске и Немачке. Са српском војском прошао је читаву голготу повлачења 1915. године преко планинских врлети до Јадрана и Крфа. Био је члан српске делегације на мировној конференцији у Паризу.

Технички је модернизовао криминалистичку полицију у тадашњој Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца. Преминуо је 8. августа 1929. године у 4.30 сати, у Београду. Узрок смрти била је мождана кап као последица жучне свађе са првим комшијом, бившим министром, Миланом Капетановићем који га је по неким сведочењима опсовао.

Сахрањен је на топчидерском гробљу, док је по његовој жељи његово срце узидано у споменик српским ратницима на Кајмакчалану, где је сахрањено заједно са осталим ослободиоцима Солунског фронта. На урни је писало:
Резултат слика за арчибалд рајс„Овде у овој урни, на врху Кајмакчалана
Златно срце спава,
Пријатељ Срба из најтежих дана,
Јунак Правде, Истине и Права,
Швајцарца Рајса, ком` нек је слава.“
Споменик су разорили Бугари током Другог светског рата.
Пред крај живота објавио је свој ратни дневник у књизи под насловом „Шта сам видео и проживео у великим данима“ (1928). Пре тога, 1924. године објављује „Писма са српско-македонског фронта“ (1916—1918). Као своје посмртно завештање српском народу оставио је необјављен рукопис књиге „Чујте Срби!“, на француском језику, у оригиналу „Ecoutez les Serbes!“

О овом изузетном човеку и пријатељу Срба снимљен је и документарно-играни филм „Чујте, Срби!“, који оставља публику без даха, али и у сузама.

Филм је веома поучан и емотиван, препоручује се и деци. Сниман је на аутентичним локацијама у Швајцарској, Грчкој и Србији, а и на Кајмакчалану. Приказано је колико је Рајс добро познавао српски народ. Није се либио да говори и о нашим манама. Он је, уз све послове, помагао и да се ратни сирочићи школују у Швајцарској. За филм је снимљена и невероватна вила „Светлост“, у којој је живео на обали Женевског језера. Погледајте трајлер из овог занимљивог филма:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *