Српски гени код Хрвата, Бошњака и Црногораца

Вест из Хјустона у Тексасу и тамошњег ДНК института, најугледнијег у свету, да Срби, Хрвати, Бошњаци и Црногорци, имају идентичне гене, да живе на Балкану 23.000 година и да су најстарији народи у Европи,  изненадила је све оне у региону који би да немају никакве везе са српским народом.

На друштвеним мрежама пљуште коментари, неверне Томе би по сваку цену да минимизирају ове резултате, да их оспоре тврдњама да рецимо њихов хрватски народ нема никакве везе са српским. Имао и бошњачку верзију која је готово идентична хрватској као и ставове новоцрногораца, који пориучу чак и постојање српског језика.

Резултат слика за небојша драшковић порекло
Најстарији смо народ у Европи: Небоша Драшковић

Међутим, за познатог новинара, колуминисту и аналитичара Ратка Дмитровића ту нема никакве дилеме.

„Питају се како, откуд такво откирће ДНК института из Хјустона? Па отуда што сви имају српско порекло. Ничег новог ту нема! Није тешко признати истину. Не боли!“, коментарисао је Дмитровић на Твитеру.

Председник удружења „Порекло“ Небојша Драшковић добио је из Хјустона и сетификат у коме се наводи да припада групи народа који већ 23.000 година живе на Балкану и који су први људи у Европи. Тим поводом он је изјавио да је то само потврда истраживања које је спровело његово удружење у сарадњи са другим организацијама. У овим истраживањима третирани су гени мушкараца са простора бивше Југославије.

-Прво сам се још 2009. године укључио у генетско истраживање становника Црне Горе. Урадио сам то на предлог Тање Ваљен са Медицинског факултета у Београду са Институту за судску медицину ДНК лабораторије. Она ме обавестила да раде пројекат, односно истраживање генетског порекла мушког становништва Црне Горе. Проучавали су хаплогрупу која показује заједничко порекло, мој налаз се нашао у том узорку са још 404 тестирана мушкараца – изјавио је Драшковић.

Он је навео како је открио да је његова хаплогрупа И2А најдоминантнија не само у Црној Гори него и у Србији, БиХ и Хрватској.

-Сва каснија истраживања и анкете потврдили су то да је мушки хаплотип И2А најдоминантнији у Србији, Црног Гори, БиХ и Хрватској и нигде више у свету. То значи да већина становништва овде, нека три до четири милиона мушкараца на Балкану, тренутно има гене И2А који су, може се рећи, и корен старог хаплотипа који је дошао у Европу пре 23.000 и више година. То такође значи да је то једина врста хомо сапијенса који је тако рано дошла у Европу и да је та врста чак затекла неандерталце – објаснио је председник удружења „Порекло“.

Сертификат који је Драшковић добио из Хјустона

Небојша Драшковић и његов тим прикупио је базу од скоро 10.000 узорака. Хаплотип И2А заступљен је у Црној Гори 32,20 одсто, у Србији 35,25 одсто, у српској Херцеговини највише – 45,66 одсто. Иначе, како је установио, Херцеговина је епицентар ове хаплотип групе у свету.

Српских гена у великој мери има и код Пољака што је посебно заинтригирало наше историчаре и научнике, а Драшковић то објашњава врло једноставном чињеницом о сеобама у два смера. У историји Пољака пише дса воде порекло из Подунавља, коа и Чеси и Словааци. Истовремено ми смо се са Балкана повлачили пред најездом Римљана и главна сеоба нашег гена И2А са Балкана била је у време римско-илирских ратова.

Занимљиво је да су у истраживању учествовали и неки од чланова породице и рођаци разних спортиста, па се тако дошло до закључка и да наш познати тенисер Новак Ђоковић има хаплотип И2А.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *