Čudesne homeopatske prevare

 

Piše: Aleksandar Ivković

Homeopate tvrde da je otac homeopatije bio Hipokrat koji je davao male doze mandragore da izleči maniju koju uzrokuju velike doze. Na ovo ne mogu da se otrgnem od onog starog vica kada je Crnogorac otvorio firmu.

Dakle, otvorio Crnogorac firmu u Podgorici i ulazi neki čovek kod njega. Kaže Crnogorac: Sedi čoče samo da završim ovija telefonski razgovor. – „O Bulate, brate mili…naravno Bulate a ko će ti završit ako ne ja?“ Reci što ti treba? Ja sam došao… – „Ček der malo i ovija telefonski razgovor da završim. Milo, što činiš Milo brate rođeni. Naravno učinit ću ti to, ko će drugi ako ne ja.“ Reci što ti treba? Ništa, mogu ja da sačekam da te pozove i Njegoš pa da ti priključim telefon.
E tako i homeopate, za koga nego za Hipokrata. Obožavam ta moderna shvatanja. Reper kvaliteta ti je Hipokrat, čoveče, znaš li da je izmišljena struja između, hirurški čelik, nađene bakterije, gljivice, virusi, x-zraci, skener, magnet, mikroskop. Zamisli da te leči Hipokrat lično? Hajde, možeš li zamisliti odeš kod lekara a tamo Hipokrat lično, bog medicine i on koji ne zna da postoje karcinomi, upale pluća, multipla skleroza…uzme da te leči? Iskreno, u odnosu na homeopate i nema razlike.

Homeopatija je nastala 1796 godine od strane Samjuela Hanemana na osnovu njegove doktrine „slično sličnim leči“ (similia similubus curentur), doktrine koja bukvalno tvrdi da ono što kod zdravih izaziva simptome slične bolesti leči bolest kod bolesnih. Naravno, to je glupost. Zanimljivo je kako je došao do tog saznanja. Relevantan naučni proces.
Čitao je on i prevodio tekst Škotskog lekara Wiliama Cullena o tome kako kinin leči malariju. U tom čitanju je udahnuo kinin i imao osećaj groznice, bolova u zglobovima i još neke slične koji se viđaju kod malarije. Time je došao do zaključka da kinin stvarno leči malariju i da svaka supstanca koja izaziva isti osećaj bolesti kod zdravog čoveka leči bolesnog. Danima pokušavam naći smisao ovoga ali mi ne ide.
Haneman se nije osvrtao na neki naučni postupak a i nije morao, medicina tog doba je nanosila obično više štete nego koristi. Da se ne zavaravamo da je medicina uvek bila ono što je sada. Od terapija i lečenja pacijenti su umirali. Odatle i čuveni Molijerov doprinos medicini iz Don Žuana.
Don Žuan i njegov sluga se raspravljaju o medicini. Don Žuan kaže da je medicina besmislica a njegov sluga tvrdi da nije i daje primer: „U mom selu je bio jedan čovek i dva meseca se mučio. Bolovi, povraća, kašlje krv. Na kraju su zvali doktora.“ – I pomogao mu je? – pita Don Žuan. – „Jeste. Odmah je umro“

Naziv je izvučen iz grčkog od reči sličan i bolest. Uspeh homeopatija u 19. veku stvarno najviše duguje medicini. Onoga koga su lečili lekari XIX veka je često čekala smrt u mukama upravo zbog lečenja. Razvoj medicine nije bio ni malo gladak. Nije bilo antibiotika, bije bilo sterilizatora, nije bilo ni mnogo znanja o bolestima. Veći broj lekara je krao leševe da bi izučavao anatomiju. Prednjačila je Škotska, Edinburg.
Nauka u celini se razvijala jako malo u pravcu prave nauke a puno u pravcu alhemije, magije, totalnih budalaština. To je društvena klima u kojoj se pojavila homeopatija. Bila je pravo osveženje u odnosu na medicinu. Nije bilo ikakvih razloga za istraživanja, za krađu leševa, za bilo kakve testove. Udahne se nešto i prvo što ti padne na pamet to leči. I najvažnije, ništa se ne radi pacijentima. Popiju vodicu, ako imaju sreće požive ako nemaju umru ali su zadovoljni, niko im ne seče ruke, noge, čisti i spaljuje rane. Ma divota jedna.
U početku je homeopatija imala mnogo više pristalica nego medicina. Ceo 19. vek je vek homeopatije, ne medicine. Zato je u 20. veku medicina naplatila sve. Do 1850. godine svaki veći grad u Americi je imao više od 50 homeopatskih ordinacija. Bilo je više homeopatskih fakulteta nego medicinskih. Najviše zahvaljujući Pasteru i vakcinama medicina početkom 20. veka zadaje odlučni udarac homeopatiji i 1920. godine se gase preostale homeopatske ambulante i fakulteti.
Za svakog razumnog tu bi bio kraj. Ali, uvek je javi to ali, reč mala, jedva tri slova, ipak moćna. Dolaskom Hitlera na vlast dolazi i čitava plejada čudaka. Hitler je bio uveren u mistične stvari, magiju, natprirodne moći. Homeopatija je bila idealna za njega. Dao joj je takav zalet da i danas traje. Gebels je bio majstor propagande i on je tvorac većine teorija zavere koje su i danas na snazi. Jevrejsko-masonska zavera je umotvorina njegove propagande.
Stvarno, postoji li ijedna zavera bez Jevreja i masona. Razlog je bio vrlo prost. Trebalo je u prostom narodu stvoriti sliku neprijatelja od Jevreja i Engleza, koji su očekivano u vrhu Slobodnih Zidara. Naravno, dodajmo još i Iluminate, tajne vladare iz senke, hahaha. Istina je da su Iluminati bili Bavarci koji su se borili protiv šarlatana, tipa homeopata i sličnih, borci protiv predrasuda i praznoverja. Ni oni nisu ušli u 20. vek, nestali su pre toga. Ali, Gebelsu i Hitleru je trebalo neko tajno udruženje protiv kojih će se potlačeni narod boriti. Teorije opstale, autori nisu.
Pišem ovoliki uvod jer o hemeopatiji se ima malo šta reći sem da je teška glupost i bezobzirna pljačka. Zato je i dozvoljena. Logika, dozvoljena je zato što dokazano ne može da deluje ali ne sme da se kaže da je lek. Jednom rečju: koga-bre-vi-vučete-za-nos-da-je-taj-ko-je-pisao-zakon-normalan? Zar je dozvoljeno laganje? Obmana? Ako je ministrastvo zdravlja dozvolilo šarlatanstvo šta preostaje?
Šta se nalazi u homeopatskim preparatima? Ništa.
Da li leče nešto? Ne.
Njihova je tvrdnja da voda pamti i vibrira i zato joj nisu potrebne aktivne susptance nego samo informacija o njima tako da se sve razređuje do te razmere da u svakoj bočici ili piluli postoji najviše jedan molekul a nije potreban ni on. Jedan novinar BBC-a je plastično opisao: veća je šansa da u bočici homeopatskog preparata postoji makar jedan molekul vode koji je prošao kroz bešiku Olivera Kromvela nego što je šansa da postoji jedan molekul aktivne susptance u preparatu.
Neću nikoga a ni sebe da opterećujem onim što oni kao stavljaju u preparate i to su takve gluposti da sasvim sigurno ne bi delovali ni u punoj dozi. Evo jedan primer. Hidrocefalus. Svaki neurohirurg će uvesti pacijenta u salu i ugraditi mu kateter u komorni sistem i tako spasiti mozak. Homeopata će dati preparat u kome postoji jedan ili nijedan molekul Beladonne. Meni je to kriminal, a Vama?
Kada se u jednu zemlju kakva je Srbija instalira mišljenje da nije potrebna cela doza leka nego je dovoljno da voda iz daljine pogleda neku aktivnu supstancu potpomaže se ionako sveprisutno subdoziranje. Svaki lekar će reći da je čuo od pacijenta – Omanjujem malo s’ lekovi (moj kraj). Kod nas se ne popije puna doza leka. To je jedan od glavnih problema. Ne ode se na vreme kod lekara. Veruje se u magijska dejstva. Veruje se u teorije zavera. Najcrnje veruje se i u fašizam.
Hajde da vidimo šta homeopate misle o sebi. Prvo misle da su lekari, ima onih koji su lekari, šta mislim o njima jasno je. Drugo, protive se medicini, ometaju lečenje, gubi se vreme. U svojoj ludosti i beskrupuloznosti su i protiv vakcinacije. U Britaniji (uvek mi je teško da napišem Velika ispred, ne znam zašto) su pravili anonimno anketu sa jednim pitanjem. Anketarka se predstavljala kao zabrinuta majka koja treba da vakciniše dete. Samo 2% homeopata je reklo potrebno je. 98% je reklo nikako.
Da pričamo malo o novcu. Homeopatska industrija na zapadu ima promet od 117 milijardi dolara godišnje. Tako, poštedite me priča o humanosti. Prodaju šećerne pilule i vodu sa česme za velike pare. Jedan Italijan, bloger, je napisao blog o tome kako jedna Francuska homeopatska kompanija zarađuje. Koristio je javne podatke i dobio poziv za Sud. Ta kompanija ga je tužila. Naravno nije osuđen jer je dao istinite podatke ali ko želi da se kači sa kompanijama koje imaju promet od milijardu dolara a nemaju skoro nikakve troškove proizvodnje?
Homeopatski lekovi se često registruju u Kanadi jer je dovoljno samo imati fotokopiju recepture iz recimo 1902 godine. Ne traže ništa drugo. Kanada je raj za promašene lekove. Homeopatija je učinila nešto što drugi nisu. I Amerika i Rusija imaju isto mišljenje o njoj. Američka Akademija Nauka i Ruska Akademija Medicinskih Nauka su javno homeopatiju proglasili za šarlatanstvo. Što i jeste.

Šta na to sve kažu homeopate? Prenosim njihov stav od reči i do reči a dajem i link pa se uverite sami:
„Homeopatija je efikasna i naučno zasnovana medicinska metoda lečenja koja podstiče (stimuliše) prirodne sposobnosti čovekovog organizma na putu izlečenja. Ona polazi od toga da su sva stanja poremećenog zdravlja odraz poremećene ravnoteže u čoveku i da je bolestan čovek taj koji treba da bude lečen, a ne njegova bolest (princip kauzalizacije). Odgovarajućim energetsko-informacionim transmiterom (homeopatsko sredstvo – remedija, lek; medijum koji nosi program korekcije) stimuliše se deblokada poremećenih zdravstvenih vektora unutar biofizičkog i biohemijskog prostora kao što su vektori imunološkog sistema, metaboličkih procesa, međućelijske razmene, hormonalne harmonizacije, vektori adaptabilnosti na okolinu, neurološki-perceptivni-senzorni sistem te limbički sistem u kojem se odvijaju emocionalni i mentalni procesi.“
Da li je potrebno neko dodatno tumačenje naučno zasnovane medicinske metode koju medicina proglašava šarlatanstvom? Ipak moram da im priznam jednu stvar: „Zvaničan stav svetske homeopatije jeste da homeopatska sredstva ne mogu da prouzrokuju sporedna dejstva i da se od njih ne može postati zavisan. Obavljeni su bezbrojni klinički testovi da se dokaže suprotno, ali je potvrđen navedeni iskaz. Bolje rečeno: homeopatsko sredstvo ili deluje ili ne deluje (tj. homeopata nije dobro dobro odredio sliku stanja tegoba). Homeopatska sredstva sadrže beskrajno malu količinu aktivne supstance u specijalno pripremljenom obliku (maseracija, trituracija, razređivanje i sukucija).“
A na koji način da se postane zavistan od jednog molekula? Apsolutno nema štetna dejstva, ne samo štetna, nema nikakva. Homeopate dugo pričaju sa pacijentom. Čak sat i po. Svuda u svetu. To im je zaštitni znak, ono što ne postiže šećerna vodica, postiže priča. Što bi se zamarali oko čitavih mehanizama kako koji patogen deluje, šta su receptori, sinapse, Na/K pumpa, imunitet, hirurgija, onkologija, radiologija. Razgovorom da vidite ono što vidim na magnetu? Nikad.
Ukratko homeopatija je još jedan u nizu prevarantskih načina za uzimanje para od ljudi. Ne šteti zdravlju na direktan način, indirektno je veoma štetna. Isplivala je u pokretu ostalih tzv New Age, što je smešno jer ne vidim ništa New. Za one koji vole matematiku primer kako to izgleda u brojevima. 1,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000 molekula vode je potrebno za jedan molekul aktuvne materije. Znači potreban je posuda koja je od Zemlje veća 30,000,000,000 puta.
Ovo moram ipak. Lek za grip. Jedan molekul pačije jetre koji se deli na 1.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.
000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.
000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.
000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.
000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.
000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.
000.0 molekula vode.
To znači ta jedna patka košta u maloprodaji 20 miliona dolara a ostane skoro cela da se pojede. E ako to ne izleči nekog ništa neće.
Zato ne dajte pare prevarantima.

Od jedne prijateljice sam video da blog završi receptima i to mi se mnogo dopalo.
Zato od mene jedan besplatni homeopatski recept:
U pipetu uzmite jednu kap vode. Sa pipetom uđite u apoteku. Pipeti sa jednom kapi vode pokažite što više lekova. Izađite iz apoteke. Tu kap razredite u milion litara vode. Dobićete koncentrovani homeopatski lek za sve. Praznomogus. Popijte svako šesto jutro po tri kapi skakućući po vreloj ploči. Ako osetite peckanje na tabanima, znači da lek deluje – vi ste zdravi. Mrski lekari koji kažu da imate opekotine lažu.

(Autor je radiolog iz Niša)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *