Израелци направили лек против короне

Шест болесника са коронавирусом у Израелу, са тешком упалом плућа, којима су лекари давали мале шансе да преживе, лечено је производом добијеним од ћелија плаценте и врло брзо код њих су примећени знаци опоравка, наводи се у прелиминарним извештају који је доставила компанија са седиштем у Хаифи, пише Јерусалем пост.

Пацијенти су током једне недеље лечени у три различита израелска медицинска центра патили од акутне респираторне инсуцијенције, која је повезана са ковидом-19. Код четворо пацијената јавиле су се и друге тегобе укључујући кардиоваскуларне и застој бубрега.

Према Плуристему, не само да су сви пацијенти преживели, већ је четворо њих показало побољшање респираторних параметара, а троје су у поодмаклој фази одвикавања од респиратора. Штавише, два пацијента са постојећим медицинским стањима показују клинички опоравак поред респираторног побољшања.

„Задовољни смо овим почетним исходом и посвећени смо кориштењу ПЛКС ћелија за добробит пацијената и здравствених система“, рекао је извршни директор Плуристема и председник Иаки Ианаи. „Плуристем је посвећен коришћењу својих конкурентских предности у великој производњи како би потенцијално испоручио ПЛКС ћелије великом броју пацијената којима је потребна потреба.“

Плуристемове ПЛКС ћелије су „алогене мезенхимске ћелије које имају имуномодулаторна својства“, што значи да индукују природне регулаторне Т ћелије имунолошког система и М2 макрофаге, компанија је објаснила у претходном издању. Резултат тога би могао бити преокрет опасне прекомернације имуног система. То би вероватно умањило смртне симптоме упале плућа и пнеумонитиса (опште упале плућног ткива), преноси ставове лекара Јерусалим пост.

Претходни претклинички налази који се односе на ПЛКС ћелије показали су значајне терапеутске ефекте код животиња, код којих је испитивана плућна хипертензија, фиброзе плућа, акутне повреде бубрега и гастроинтестиналних повреда.

Плуристем планира да аплицира за покретање мултинационалног клиничког испитивања за лечење компликација повезаних са коронавирусом, наводи се у саопштењу.

Извор: Јерусалим пост

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *