Čola „pomirio“ unuke četničkog vojvode i partizanskog heroja

Legenda jugoslovenske i srpske pop muzike Zdravko Čolić prethodnih je dana boravio na turneji po Americi a zajedno sa njim i prateća ekipa muzičara u čijem sastavu je i Nikola Demonja, muzičar i potomak čuvenog komandanta 12. slavonske divizije i Narodnog heroja Jugoslavije, Nikole Demonje.

Kako je Demonja naveo na svom Fejsbuk nalogu, sinoćni nastup ukrstio mu je puteve sa potomkom čuvenog četničkog vojvode Pavla Đurišića, a njegovu izjavu prenosimo u celosti:

“Interesantan susret sam imao sinoć pred Zdravkov koncert u Feniksu (Phoenixu). Ja, Nikola Demonja, potomak čuvenog komandanta 12. slavonske divizije i Narodnog heroja Jugoslavije, Nikole Demonje, upoznao sam se sa Pavlom Đurišićem, unukom čuvenog četničkog vojvode Pavla Đurišića.

Prošlost da izmenimo ne možemo, ali u sadašnjosti lepo smo se ispričali, doduše na engleskom jeziku, i podružili. A zapravo treba gledati isključivo u budućnost. Mada bi bilo od velike važnosti da se neke stvari iščiste i činjenicama isteraju na svetlost dana, jer sam i ja kao potomak NH ND doživljavao neprijatnosti od “monarhista” i onih kojima je Titov režim naudio (iako je moj Nikola stradao pre kraja rata, a familija se nije okoristila ni jednim jedinim dinarom), a i Pavle je kao potomak “druge struje” doživeo razne stvari, svakako još neprijatnije nego ja.

Jugoslavija nažalost nije uspela, trebalo bi je ostaviti u miru da počiva, a mi Srbi, to malo što nas je još ostalo, bi trebalo isključivo da se fokusiramo na mir i razumevanje.

Vojvoda Pavle Đurišić i komandant 12.slavonske divizije Nikola Demonja

Kako međusobno, tako i sa svim drugim narodima i veroispovestima koje nas okružuju. Ako je to ikako moguće. Jer od rata većeg zla nema.

Kako ono beše, samo sloga Srbina…možda je vreme da to ne bude više floskula koja se sa lakoćom izgovara a ne nosi apsolutno nikakvu težinu, nego baš naprotiv…možda”, objasnio je Nikola na svom fejsbuk nalogu.

U inat prošlosti potomke dvaju različitih struja spojila je sadašnjost i to ni manje ni više nego u dalekoj dijaspori, u Feniksu.

Naslovna fotografija: Pavle Đurišić i Nikola Demonja u bekstejdžu koncerta Zdravka Čolića u Finiksu

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *