Šta je sa vakcinom protiv raka?

Svet ovih dana s nestrpljenjem očekuje vest sa Univerziteta Stanford u Sjedinjenim Američkim Državama o rezultatima testiranja vakcine protiv kancera, s kojim savremena medicina do sada nije mogla da se izbori. Još prošle godine istraživači iz ove ugledne ustanove najavili su da počinje testiranje vakcine na ljudima, nakon što su uspešno završili testiranje na miševima. Tada je saopšteno da se za godinu dana očekuje da vakcina uđe u masovnu upotrebu i da će se primenjivati među onkološkim pacijentima širom sveta.

Studija, koju je predvodio profesor onkologije Ronald Levi, pionir u oblasti imunoterapije raka, a čija laboratorija je razvila i uobičajenu hemoterapiju „rituximab“, objavljena je u stručnom časopisu „Science Translational Medicine“. Vakcina koju su ovi naučnici razvili kombinacija je dva postojeća leka. Predstavlja jedinstven tip imunoterapije jer reaktivira specifične T ćelije putem ubrizgavanja mikrogramskih količina dva agensa direktno u tumor.

Levijev tim tvrdi da je vakcina bila efikasna i kod miševa kod kojih je rak metastazirao po celom telu. On ističe da nova vakcina ne uzrokuje štetne nuspojave kod pacijenata koji se često pojavljuju kod drugih vrsta imunoloških simulacija, i da će biti finansijski isplativija od dosadašnjih tretmana. Neželjenih dejstava kod miševa je bilo malo, uključujući groznicu, a njenom primenom isključuje se primena hemoterapije. U dalje kliničko ispitivanje doktor namerava da uključi i obolele od limfoma, odnosno vrste raka koji napada prvo limfne čvorove.

– Ljudi moraju da znaju da je ovo još u ranoj fazi i da tražimo najbezbednije i najbolje rešenje. Dve vakcine koje ubrizgavamo napravljene su u sigurnim kompanijama i već su isprobane na ljudima. Sada ih testiramo u kombinaciji, jednu sa drugom. Imamo veliki problem sa kancerom i nećemo biti zadovoljni dok ne nađemo rešenje za sve obolele ljudi. Mislim da ćemo ovom vakcinom u budućnosti moći da lečimo sve vrste tumora – rekao je tada Levi.

Spas u Atini

U očekivanju revolucionarne vakcine protiv raka, pacijentima ostaje mogućnost lečenja opake bolesti po metodama koje se sada koriste, a jedna od mogućnosti је uklanjanje tumora radiohirurškim putem. Među nekoliko eropskih centara izdvaja se klinika u Atini u kojoj je poslednjih godina spas tražilo i više stotina pacijenata iz Srbije i zemalja bivše Jugoslavije. Klinika poseduje najsavremenije uređaje za uklanjanje tumora. Reč je o sajber nožu i tomo terapiji, koji su do sada u svetu pokazali najbolje rezultate u borbi sa opakom bolešću. Svi oni koji žele da zakažu konsultacije i raspitaju se omogućnostima lečenja u atinskoj klinici mogu to da urade direktno na broj telefona: ​+381638286185. 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *