Kolo, kolo naokolo i u Novom Sadu

Snimanje dokumentarnog filma i serijala „Srpsko Kolo“ nastavljeno je u Novom Sadu 

Nakon velikog uspeha koji je ostvario dokumentarni film „Teslin narod“ koji se kvalifikovao za Nominaciju za Oskara za dugometražni dokumentarni film 2020, Optimistic film je započeo novi dokumentarni film i serijal „Srpsko kolo“.

U filmskoj radionici produkcije Optimistic film stvara se još jedna dokumentarna bajka. Reditelj Željko Mirković i Optimistic film  u saradnji sa Srpskom Akademijom nauka i umetnosti (SANU), Nacionalnim Ansamblom „Kolo“, Etnografskim Muzejom u Beogradu, Nacionalnim Ansamblom „Venac“ sa Kosova i Metohije i Turističkom organizacijom Srbije,  započeo je veliki sve srpski projekat dokumentarni film i serijal „Srpsko kolo“. Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinskog Sekretarijata za kulturu AP Vojvodine.

Pogledajte trejler za dokumentarni serijal Srpsko kolo:

Optimistic film realizuje  dokumentarni serijal Srpsko kolo od 10 epizoda po 25 minuta. Serijal se snima u 15 gradova širom Republike Srbije od Subotice, preko Novog  Sada, Beograda, Kruševca, Kragujevca, Užica, Čačka, Niša, Pirota, Vranja, Zaječara, Gračanice, Peći, do Prizrena.

Nakon snimanja u Beogradu, Washingtonu, Užicu, Pirotu, Nišu, Subotici, snimanje serijala završeno je u u Novom Sadu.

-Srpsko kolo je promocija srpske kulture i tradicije i to je ono što čini naš identitet. Prikazivanje filma i serije, je jedan od načina da se promeni svest o značaju našeg kulturnog identiteta. UNESKO je 2017. godine  zaštitio srpsko kolo kao nematerijalno kulturno nasleđe i to je priznanje za bogatu srpsku kulturnu baštinu. Ponosna sam što sam član Pokrajinske vlade, koja je podržala ovakav projekat, zajedno sa Ministarstvom za kulturu i informisanje, u kome se ovi mladi ljudi trude da na najbolji mogući način prikažu naše srpsko kolo i da nam omoguće da ga trajno čuvamo i negujemo – kaže Dragana Milošević, Pokrajinski Sekretar sa kulturu, javno informisanje I odnose sa verskim zajednicama.

Dr Zdravko Ranisavljević, docent na Katedri za etno muzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu i Predsednik CIOTIS-a (predlagač za upis kola na UNESKO-vu Reprezentativnu listu NKN čovečanstva) ističe da serijal „Srpsko kolo“ predstavlja jedinstven dokumentarni format koji u eri očuvanja nacionalnog identiteta doprinosi podizanju kolektivne svesti o značaju kulturnog nasleđa.

-Osmišljen na produkcijski savremen način, serijal polazi od ideje tradicionalnog učešća u kolu, kojim se daje doprinos i izražava  pripadnost zajednici. Ovaj serijal čini da se osetimo ponosnim na svoju zemlju, na svoje poreklo i na narod kojem pripadamo, čime u potpunosti opravdava svoj naziv „Srpsko kolo“- dodaje Ranisavljević.

Milorad Lonić, koreograf i predsednik Predsedništva Saveza kulturno-umetničkih društava Srbije kaže da je „tradicionalni ples naš neverbalni maternji jezik“.

-Srpski plesni dijalekti su bogatstvo koje su nam, u amanet, ostavili talentovani pojedinci iz našeg roda. Nematerijalno plesno, vokalno i muzičko kulturno nasleđe, vrednost su koje mogu da inspirišu, ispune i zadovolje duhovne potrebe i današnje generacije – objašnjava Lonić.

Producent i reditelj serijala i filma Srpsko kolo Željko Mirković vidi kolo kao energetsku mašinu duboko ukorenjenu u naš DNK, odakle vuče svoju magičnu energiju.

-Kolo je folklorna igra koja simbolizuje sreću i poznata je kao takav simbol svuda u svetu. Srpsko kolo je postalo deo UNESKO-ve nematerijalne baštine 2017. godine. Dokumentarni film serijal Kolo govori o značaju kola, njegovom poreklu, lepoti i specifičnostima. Ovo je priča o tradiciji i identitetu srpskog naroda, o negovanju sreće kroz igru – kazuje dr Željko Mirković

Izvršni producenti: Mikan Velinović, Đorđe Jovičić, Borislav Jovičin,

Stručni saradnici: Vladimir Dekić, Tijana Čolak-Antić Popović, Miloš Rastović,

Zdravko Ranisavljević Vladan Životić,

Scenario: Dr Željko Mirković, Nikola Nešković, dr Zdravko Ranisavljeivć

Reditelj i producent: Dr Željko Mirković

Produkcijski partneri: Srpska Akademija nauka i umetnosti (SANU), Ansambl Kolo, Etnografski muzej Beograd,  Serb National Federation (SAD).

Podržano od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinskog Sekretarijata za kulturu AP Vojvodine  i Grada Subotice

Produkcija: Optimistic film

Kontakt: Željko Mirković, reditelj i producent,  064-2284767, zeljkomirkovic@gmail.com, www.optimisticfilm.com

Pogledajte još slika u galeriji:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *