Богословски израз Тесле као генија

Пише: Предраг Савић

 

О духовности Николе Тесле до сада се ретко говорило а да на том пољу дође до значајних помака, помогао је презвитер др Оливер Суботић који је одржао серију предавања у Америци, а потом и у порти Жарковачке цркве у Београду.

Беседа под називом „Духовни лик Николе Тесле“ упричличена је уочи 10. јула, рођендана срспког и светског генија, уз присуство Николе Лончара, прдседника Тслине фондације и Бранимира Јовановића, директора Тслиног музеја у Београду, али и бројних поклоника лика и дела великог научника из Србије и европских земаља.

Др Оливер Суботић, млади научник и уједно теолог, уредник Православног мисионара на ову тему припрема и књигу, а само пробрани гости имали су прилику да чују да је Теслина мајка Ђука потиче из фамилије која је српском роду подарила 36 свештеника.

Никола Лончар, председник Теслине фондације

Теслин ујак је био митрополит Петар Мандић, Теслин отац Милутин такође свештеник, желео је да му и син буде свештеник али му је дозволио да студира техничке науке у Грацу.

Др Суботић нас упознаје и са чињеницом да је Тесла као студент постао коцкар али да када му је отац умро, младом студенту је прорадила савест и испунио је последњу очеву жељу, за кога је говорио да је истински филозов, те је баталио коцку.

Захваљујући овом младом научнику сазнајемо и да је Тесла у свом начину животу заступао хришћанску етику чија је суштина правда и милосрђе. Сазнајемо, такође,  да је владика Николај Велимировић написао да је Тесла проучавао и будизам. али да је победио ипак богословски израз код Тесле.

У надахнутој беседи Суботић прави паралелу између Пупина и Тесле, истичући како је Пупин био литургијски хришћанин, а Тесла је живео свој хришћански живот као истински испосник који целог живота трага за новим научним решењима како би служио народу. То је мисионарски приступ животу.

Презвитер Суботић нас подсећа да је Тесла био патриота који је волео народну поезију и гусле, али изнад свега свој српски род.

Ово врсно предавање треба доживети, чути и видети, зато нам једино са нестрпљењем преостаје да чекамо излазак књиге на поменуту тему др Оливера или можда и снимање филма што очигледно интригира и ширу светску јавност.

НАДАХНУТА БЕСЕДА: Др Оливер Суботић

Презвитер Оливер Суботић, у 45-минутном предавању на српском језику ( у Америци је беседио на енглеском), навео је више конкретних аспеката када је реч о духовности Николе Тесле: његово породично окружење, период младости, духовне ставове научника у периоду светске славе, његов став према хришћанству и другим светским религијама, однос према Србији и српском народу, традицији, култури… указујући на хришћанско опредељење нашег славног научника у суштинском смислу.

Предавач је на крају направио поређење између највећег српског светитеља, Светог Саве, и највећег српског проналазача, Николе Тесле, указујући да су оба великана нашег народа верно слушали призив свога срца и свој живот схватали као мисију поверену од Бога, због чега су неуморно радили на умножавању таланата и сваки на свој начин делали за добробит ближњих.

Презвитер Оливер Суботић је на крају указао да сваки родитељ, учитељ, свештеник и уопште сваки човек има свој животни мисионарски задатак, наводећи пример Георгине-Ђуке Тесле, чија мисија није била да постане светски проналазач, али јесте била да васпита светског проналазача, што је и учинила.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *