Прстен српског краљевића за грчку принцезу

Веренички прстен краљевића Радослава, најстаријег сина Стефана Првовенчаног, израђен у једној од најчувених златара у Солуну, озваничио је брак је између младог Немањића и грчке принцезе Ане.

Венчање је обављено крајем 1219. или почетком 1220. године, свакако пре васкршњег поста који је те године почео 9. фебруара.

Свадба је требало да буде у Прилепу или у Скопљу али је то отказано, па је Радослав невесту дочекао на очевом двору у Паунима код Урошевца, где је обављена и свадба.

Прстен сведочи о раскошној владарској опреми и накиту, али и о путевима српске средњовековне дипломатије и везама са византијским двором.

Прстен има масивну главу са натписом на грчком језику у седам редова, у стиховима: „Ово је веренички прстен Стефана, изданка лозе Дука, те стога, Ано из рода Комнина, у руке га прими.” Стихове је саставио лепански митрополит и државник Јован Апокавк, који се снажно залагао за склапање овог брака.

Текст је написан на грчком зато што је краљевић хтео да нагласи своје порекло, с обзиром на то да је по мајци био унук византијског цара Алексија 3. и да је васпитаван у византијском духу.

Прстен је набављен заслугом академика Дејана Медаковића, који га је 1960-их приметио код једног минхенског антиквара. Обавестио је о томе Народни музеј у Београду, који га је потом откупио за тадашњих 5.000 марака.

Извор: Волим да знам

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *