Ani Sokolović kanadski Gremi

Godišnja muzička nagrada Kanade – Juno u oblasti klasične kompozicije, otišla je u ruke naše Ane Sokolović za delo Golden Slumbers Kiss Your Eyes. Ovo ugledno priznanje, koje je pandan Gremmy nagradi, još jednom je potvrdilo zašto Sokolovićeva nosi epitet ikone u ovoj zemlji.

-Prezadovoljna sam što moja muzika komunicira sa publikom, to je razlog zbog koga radim ovaj posao. Ovo priznanje za karijeru znači puno, jer uvek je lakše popeti se na neki nivo ali je opstati mnogo teže – izjavila je za BIZLife Ana, koja je prošle nedelje posetila svoj rodni Beograd.

Njena nagrađena kompozicija objavljena je na albumu New World, a izvodi je Nacionalni orkestar Centra za umetnost pod dirigentskom palicom Aleksandra Šelija. Tema ovog albuma su migracije, inspirisane stvaralaštvom Antonjina Dvoržaka čija je Deveta simfonija takođe uvrštena u ovu kompilaciju.

Ovo delo je, kako kaže Ana, komponovala za kontratenor i svojevrsni je dnevnik putovanja, koji opisuje različite zemlje i različita vremena. Imaginarne zemlje koje najčešće posećujemo u snovima pod jakim uticajem detinjstva. Kompozicija ima sedam stavova i na različitim je jezicima. Tačnije, Sokolovićeva je koristila osam tekstova iz narodne poezije na šest jezika – francuskom, engleskom, italijanskom, srpskom, nemačkom i ladino. To su uspavanke, brojalice, ljubavne i paganske pesme.

Ana Sokolović je studirala kompoziciju na Univerzitetu u Novom Sadu a magistrirala na Univerzitetu Montreal, gde se danas bavi profesurom. Godine 2012. proglašena je „nacionalnim blagom” Kvebeka. Njen repertoar obuhvata orkestralna, vokalna, kamerna, operska i pozorišna dela. Godine 2009. bila je među tri kompozitora koji su osvojili prestižnu nagradu Nacionalnog centra za umetnost. Njena prva opera The Midnight Court je prva kanadska opera koja je ikada izvedena u čuvenom Covent Garden u Londonu.

Slavna kompozitorka najmanje jednom godišnje dođe u Srbiju sa supugom Žanom Lesažom, takođe cenjenim kompozitorom, i decom Gustavom i Emom.

-Moja deca se posebno raduju dolasku u Beograd i susretu sa rodbinom. Ono što je meni važno i na šta sam ponosna jeste to što sam uspela u tome da oboje tečno govore srpski jezik – rekla je Ana Sokolović.

Izvor: BIZLife/Suzana Sudar, foto: privatna arhiva

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *