Рак на кичми убија цементом

После компликоване операције цементирања ретког тумора на кичменом стубу, методом дотад мање познатом у Србији, у жижу јавности је доспео доктор Славиша Загорац, наш најбољи спинални хирург млађе генерације, човек који је сигуран да бољи живот за лекаре није у Немачкој, већ га треба створити у Србији.

Специјални коштани цемент се већ деценијама користи у медицини, то је златни стандард у лечењу остеопоротичних прелома кичме, који су најчешћи код старије популације. Наш саговорник користи га успешно и у лечењу тумора, посебно код млађих људи, који су често и парализовани.

ЕПОХАЛНА МЕТОДА: Др Загорац са свјим тимом током операције

-Ова метода код рака се показала веома успешном из два разлога – каже доктор Загорац. – Прво што је минимално инвазивна, практично не правимо никакав рез, већ под контролом рендгена улазимо у пршљен, све пратимо на екрану и цементирамо га. Пацијент после тога одмах устаје, нема лежања, после операције иде кући. А сам ефекат коштаног цемента је двојак – прво да заиста стабилизује пршљен изнутра, да га цементира, а када долази до стезања цемента, он даје одређену температуру која спржи туморске ћелије или нервне завршетке који су одговорни за бол.

Др Загорац свакога дана оперише у Ургентном центру. Интервенције трају и до пет, па и шест сати, непрекидно је на ногама, како би се заштитио од зрачења носи изузетно тешку оловну кецељу, а годишње обави од 150 до чак 200 операција. Викендом гостује на једној приватној клиници.
Иако би му стални рад у приватној пракси обезбедио више новца, Загорац каже да нема намеру да оде из Клиничког центра Србије, јер је срећан што ради у најважнијој медицинској установи у земљи, на којој се и едуковао.
-Учио сам од професора Бумбаширевића, професора Кадије и Тулића, а они су ме подржали и да из иностранства донесем нове методе и идеје, као и др Миленко Савић са ВМА – каже овај стручњак. – Применио сам доста нових метода у Ургентном центру, управо захваљујући таквом ставу и договору. Уз то, Клинички центар је универзитетска клиника, сада сам ушао и у наставу на Медицинском факултету, то ми је велики подстрек за даље напредовање, школовање нових генерација.

Овај специјалиста ортопедије са трауматологијом школовао се у Србији и Немачкој, где је неко време и радио, али је одлучио да своје знање примењује искључиво у нашој земљи, а од недавно га преноси и новим генерацијама. На питање зашто није остао тамо где су бољи услови, Загорац каже да није злато све што сја.

-Кад увече дођете са те клинике у иностранству, имате главобоље и нисте опуштени, под стресом сте из разних разлога, то није то. Вратио сам се овде и засновао породицу, имам троје деце, нормалне услове за живот. Ако се моја деца смеју, ако су срећна и ја с њима задовољан, ваљда је то то, невезано од новца и услова. И овде се ради на бољим условима, не можемо да одемо и да из неке тамо земље говоримо како је Србија лоша. Колико год може, човек овде треба да проналази позитивне ствари, да све гура позитивном емоцијом. Ипак је ово наша земља – каже овај млади стручњак.

Коштани цемент стабилизује пршљен, а током стезања, због високе температуре спржи туморске ћелије или нервне завршетке који су одговорни за бол.Додаје да је, без обзира на одлазак стручњака из земље, на Ортопедској клиници Ургентног центра у Београду последњих година тренд пријема великог броја младих лекара који су расположени да дају све од себе за добробит пацијената. Доктор Загорац каже да је то заслуга Министарства здравља и установе у којој ради, да упоредо са новим дијагностичким апаратима пристижу и нови људи.

Иако је спинална хирургија у последњих двадесет година доживела процват, наш саговорник каже да се људи и даље плаше операције кичме, јер би могли да остану непокретни, али да за то нема разлога.

-Све операције радим са микроскопом, могућност грешке је минимална. Досад, хвала Богу, нисам имао случај да је пацијент због погрешног потеза остао одузет. Та предрасуда се полако разбија, у данашње време трпети бол у кичми је казна, нема потребе за тим – каже овај хирург.

На крају разговора за Спутњик додаје да је кључ за болове у кичми, посебно у доњем делу леђа, у заборављеној физичкој активности, посебно најмлађих, који не трче, не знају како је ходати босоног или попети се на дрво.

-Има једна изрека која каже 85 одсто људи у свету има бол у кичми, а осталих 15 нема компјутер – каже доктор Загорац.

Извор: Спутњик/Сенка Милош, фотографије Дејан Симић и др Славиша Загорац

 

Резултат слика за iatropolisУклањање тумора у Атини

Тамо где класична хирургија не може да се избори са тумором на кичми, али и на дебелом цреву, простати, јетри, плућима, мозгу и другим деловима тела, добре резултате даје радиохирургија, која се убрзано развија посебно последњих десет година. У томе са својом технологијом предњачи Америка, постоје центри у Паризу и Лондону, али без премца у Европи је свакако клиника Јатрополис у Атини. У овом центру последњих година спас тражи и све више пацијената из Србије, али и региона. Најсавременији  роботизовани апарати сајбер и томо нож, којима управљају врхунски стручњаци, показали су се као тренутно најбоље решење у уклањању тумора. Сви они који желе да закажу консултације и распитају се о могућностима лечења у Јатрополису могу то да учине позивом броја +381638286185 или упитом на мејл: redakcija@tamodaleko.co.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *