Danska otvorila vrata škola

Danska je prva zemlja u Evropi, koja je posle rigoroznih mera izazvanih pandemijom koronavirusa, otvorila vrata škola i vrtića. Jutros su se deca od prvog do petog razreda vratila u školske klupe, po posebnom režimu i rasporedu.

Vlada premijerke Mete Frederiksen to je i najavila pre uskršnjih praznika nakon što postoji trend opadanja broja zaraženih Danaca. Roditelji dovode decu do školske kapije, disciplinovano, držeći rastojanje najmanje dva metra jednih od drugih. Učenike tu preuzimaju učitelji i jedno po jedno ih usmeravaju prema njihovim učionicama.

Roditelji su pre toga dobili precizna uputstva, kako da spreme decu, šta da ponesu od pribora, hrane i odeće i kako da se u školi ponašaju. Obavezna je upotreba sredstava za dezinfekciju i često pranje ruku, a tokom odmora zabranjeno je mešanje dece iz različitih odelenja.

Od škola je zatraženo da osiguraju distancu od dva metra između stolova u učionicama i da nastava bude organizovana u malim grupama. Da bi se pridržavali smernica, mnoge škole zagovaraju i sprovode nastavu na otvorenom, što predstavlja izazov u ​​urbanim sredinama.

Ovo je prvi, oprezni korak vraćanja u normalu i nije obuhvatio sve škole u Danskoj. Nastava će se za sada držati u polovini danskih opština i u oko 35 odsto škola u Kopenhagenu, jer su drugi zatražili više vremena za prilagođavanje zdravstvenim protokolima koji još postoje. Ipak, prema najavama prosvetnih vlasti i instrukcijama vlade, očekuje se da će sve osnovne škole početi sa radom za nekoliko dana, a najkasnije do 20. aprila.

Nekoliko srpskih porodica sa kojima smo kontaktirali, a koje imaju decu uzrasta do petog razreda osnovne škole dovele su decu na nastavu, ali ima i onih koje to nisu učinile i prema onom što smo čuli na nastavu je došlo nešto više od 50 odsto dece. To mogu da pravdaju malom kijavicom deteta ili nekim drugim manjim zdravstvenim problemom. U situaciji kada korona još seje strah i paniku, mnogi neće da izlažu svoju decu rizicima.

U Danskoj svi roditeljiu nisu blagonaklono dočekali odluku o otvaranju osnovnih škola i čak je pokrenuto potpisivanje peticije „Moje dete nije zamorče“, koju je za kratko vreme potpisalo više od 20.000 ljudi. Naredni dani pokazaće da li su njihovi strahovi opravdani ili ćemo opakom virusu napokon ugledati leđa, a život koliko toliko vratiti u normalu.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *