Direktor šume zabranio koncert Željka Samardžića u Splitu

Odlukom direktora Park-šume Marjan Marka Pejnovića pevač Željko Samardžić neće 19. avgusta zapevati pred splitskom publikom na Sustipanu, piše Slobodna Dalmacija.

„Poštovani, vaš zahtev je odbijen“, stigao je, bez obrazloženja, organizatorima koncerta iz kompanije „Ona moja“ d.o.o. kratak odgovor iz Javne ustanove za upravljanje park-šumom Marjan i ostalim zaštićenim prirodnim vrednostima na području grada Splita, pa tako i Sustipanom, nakon njihovog zahteva za izdavanjem jednokratnog koncesijskog odobrenja 19. avgusta u svrhu održavanja Samardžićevog koncerta na spomenutoj lokaciji.

„Odluka je moja, ja sam je doneo i imam to pravo. Muzika Željka Samardžića nije primerena Sustipanu“, rekao je, u kratkom telefonskom razgovoru Marko Pejnović, direktor Park-šume Marjan, objašnjavajući razlog zbog kojeg se pevač neće pridružiti plejadi poznatih muzičkih imena koja su već nastupala na atraktivnoj letnjoj koncertnoj adresi u Splitu.

Na ovoj pozornici u svoje koncerte održavali su Josipa Lisac, Urban, Božo Vrećo, The Frajle, Gibonni, Goran Bregović, Massimo Savić, Darko Rundek, Sergej Ćetković, Vlatko Stefanovski, „Rišpet“, „Crvena jabuka“… Ipak, Željko Samardžić, za neke pop-folk pevač, za druge pak izvođač zabavne muzike, ne može dobiti njihovu priliku.

Organizator iz kompanije „Ona moja“ d.o.o. podseća da se radi o muzičaru, koji puni velike dvorane na celoj ex Yu teritoriji, zbog čega ga je odbijenica još više zatekla. Objašnjava kako je, nakon rezervacije termina, na adresu javne ustanove u čijoj je nadležnosti i Sustipan (jednodnevni najam inače košta 2700 evra), još pre dve nedelje poslao potrebnu dokumentaciju za sporni događaj. A kad mu je stigao negativan odgovor zatražio je i obrazloženje takve odluke, koje ni nakon četiri dana čekanja, nije dobio.

„Zanima nas ko je taj koji procenjuje šta je primereno, a šta nije. Direkotr park-šume! Željko Samardžić je do sada nastupao u arenama u svim gradovima Hrvatske. Puni ih bez problema. S obzirom na to da su balade 90 posto svih njegovih pesama i da je jako popularan među ženskim delom publike, da mu je majka Hrvatica…, ne vidimo razlog za ovakvu odluku. U pitanju je uvod u cenzuru kojom će neko određivati šta se sme, a šta ne sme slušati“, ljuti se Domagoj Petričević, direktor kompanije ONA MOJA d.o.o., usput se pitajući kako na Sustipanu, primera radi, može pjevati Božo Vrećo, a ne može Željko Samardžić.

„Najbolji način zabrane tog istog događaja bio bi da se on održi, a da niko ne dođe, što bi značilo da niko ne podržava tu muziku. A ne da ga branite na ovakav način“, dodaje Petričević, napominjući kako će Samardžić uskoro održati koncert u jednom splitskom klubu.

„Verujemo da će biti rasprodat u rekordnom roku i da će se tako pokazati što Splićani misle o njegovoj muzici“, uveren je Petričević.

Organizator, koji je nameravao realizovati odbijeni koncert na Sustipanu, ne namerava krenuti u potragu za novom, letnjom lokacijom Samardžićevog koncerta u Splitu. Razlog je, objašnjava, nedostatak prikladnog prostora.

„Spaladium Arena je zatvorena, na Gripama su sportski objekti i prioritet su sportisti, ali i sajmovi, koji su tamo prebačeni iz Spaladiuma. Nema ni slobodnih termina… Jednostavno, u Splitu nema adekvatne adrese za događaj ovog tipa, nema alternativne lokacije za koncert od dve do tri hilajde ljudi“, tumači Petričević.

Odbijanje ustupanja popularne splitske koncertne lokacije Željku Samardžiću uslijedilo je nakon nedavnog podizanja prašine u Puli gdje je tamošnji gradonačelnik Filip Zoričić zabranio održavanje koncerta Duška Kuliša, Dragana Kojića Kebe, Ane Bekute i Zorane Mićanović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *