Živeo je za srpstvo i srpsku dijasporu

In Memoriam – Ljubiša Levajac (1933 – 2023)

Piše: Marko Lopušina

Srce ga je izadalo u trenutku sreće zbog realizacije njegovog projekta izgradnje Muzeja srpske dijaspore 

Na pragu 2024. godine i svoje devete decenije života u Čačku je prminuo Ljubiša Levajac (1933 – 2023), poznati nacionalni radnik iz Nemačke i gastarbajter. Posle pola veka rada i aktivnosti na razvoju i očuvanju srpstva u tuđini Levajac se vratio u zavičaj i svoje rodno selo Kulinovci. Živeo je za srpstvo i davao je sve za Srbe u rasejanju.

-Odrastao u porodici koja je dala srpskog vojvodu i nosioca Albanske spomenice. U Čačku je zavšio osnovnu i srednju školu. Upisao je studije ekonomije (1952) na Beogradskom univerzitetu. Kao uzoran omladinac učestvovao je na radnima akcijama (ORA “Novi Beograd”, ORA “Bratstvo i jedinstvo”). Bio je inicijator osnivanja Sportskog društva “Mladost” na BU, a potom (1958), sekretar Saveza sportskih organizacija beogradskih studenata i sekretar SSOS Jugoslavije – opisuje životno putovanje Ljubiše Levajca njegov nemački prijatelj i kolega Bogdan Topić i dodaje:

Ljubiša Levajac sa Markom Lopušinom i Draganom Stanićem, predsednikom Matice srpske

-Kao rukovodilac jugoslovenskih sportskih organizacija učestvovao je na prvoj Univerzijadi u Torinu (1959). Kako je počeo da se interesuje za putovanje u inostranstvo i dolazak stranih turista u Jugoslaviju, počeo je da sarađuje sa nemačkom agencijom “Fahr mit”.  Godine 1964. godine otišao je u njihov kamp u Bed Niederbreisig, odlučio je da se zaposli i ostane da radi u Nemačkoj. Radio je po hotelima u noćnoj smeni, da bi mogao da uči nemački.

Već 1965. godine Levajac je bio  službenik nemačke državne uprave. Pomagao je našim radnicima (10.000 ljudi) da reše svoj status. Od 1970. godine radio je kao direktor predstavništva Turističke organizacije „Jugo­tur­s“ za Nemačku, Austriju i Švajcarsku. Do penzije 2003. godine  doveo 100.000 Nemaca kao turiste u Srbiju. U opisu radnog mesta bilo je i prijam i odvođenje naših radnika na godišnji odmor u otadžbinu i organizacija kulturnih manifestacija za nađe gastarbajtere u Nemačkoj.

– Ljubiša je bio pravi nacionalni radnik, koji je svi činio da veza otadžbine i tuđine ne pukne. Organizovao je oko 500 manifestacija, a najveća je bila 1981. proslava Dana mladosti na gradskom stadionu u Frankfurtu, pred 25.000 posetilaca.  Prvo je postao član FK “Progres” u Frankfurtu, a potom KUD “Oro”, zatim je bio vodeća ličnost Jugoslovenskog centra 1978. godine, Zajednice udruženja jugoslovenskih građana u Frankfurtu. Sarađivao je sa mnogim klubovima i organizovao filmski festival “Mala Pula”, omladinske posete otadžbini “Jedna mladost-jedna domovina”, privredne smotre “Mala privreda – velike mogućnosti”, koncerate “Mikrofon je vaš” i protest “Kosovo je Srbija” – pričao nam je njegov prijatelj ing. Milan Šulić.

Lebajac je karijeru gostujućeg radnika u Namečkoj završio kao vlasnik prevodilačke agencije “Duga” i vratio se u zavičaj. Doneo je sa sobom oko 5000 dokumenata, slika, fotografija, eksponata, koje je pozajmjivao Muzeju Čačak i Muzeju Jugoslavije. U Čačku je organizovao “Dane dijaspore”. Dobitnik je Ordena Zasluge za narod.

-Nama u porodici je Ljubiša pričao da želi svoju arhivu, kuću i imanje da pokloni državi Srbiji da na njegovom placu napravi svoju zadužbinu i prvi Muzej srpske dijaspore. O tome je razgovarao s a ljudima iz Matice srpske, a trebalo je da razgovara i sa predstavnicima Ministarstva kulture Srbije. Bio je srećan zbog toga što je država Srbija prihvatila njegovu ideju da Srbi iz rasejanju u Čačku dobiju svoj dom i svoj muzej – saznali smo u porodici Ljubiše Levajca, koji je sahranjen na seoskom groblju.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *