Земљотрес у Загребу, оштећена и српска црква

У земљотресу који је јутрос погодио Загреб, 17 људи је повређено. Послеподне се осетио нови слабији потрес. Једно дете је у критичном стању, а у потресу је оштећен и Саборни храм Преображења Господнњег на Цветном тргу.

У земљотресу оштећен Саборни храм у Загребу (нове слике)Како је за Информативну службу Српске Православне Цркве изјавио ђакон Драган Радић, аутор фотографија пострадалог храма и здања у околним улицама, међу свештеницима Српске Православне Цркве и чланивима њихових породица нема повређених.

У земљотресу оштећен Саборни храм у Загребу (нове слике)

-Велика оштећења постоје на нашем Саборном храму. П0стоји бојазан да су још већа када будемо видели какава је статичка ситуација на храму. Иначе, храм спада у прву категорију заштите споменика културе Хртватске. Храм је, као и католичка катедрала у Загребу, дело аустријског архитекте Хермана Болеа, док је живопис рад познатог руског иконописца Александра Мухина, који тренутно предводи радове украшавања ентеријера храма Светог Саве у Београду – изхјавио је епископ загребачко-љубљански Порфирије.

Земљотрес је био јачине 5,3 јединице по Рихтеровој скали, а епицентар на седам километара од града. После 16 сати осетио се и нови потрес јачине 2,8 јединица Рихтера.

У земљотресу оштећен Саборни храм у ЗагребуПопуцали су зидови на зградама у Врбику и Драшковићевој. Попадале су полице и књиге по становима. У деловима града нема струје и воде. Министар здравства Вили Берош рекао је да је повреда код тешко озлеђене девојчице неурохируршки третирана, након чега је предузето интензивно лечење.

Војска на улицама ЗагребаДиректор Дечје болнице рекао је да се лекари боре за њен живот, преносе хрватски медији. У Загребу је укупно повређено 11 особа, а по три у Загребачкој и Крапинско-загорској жупанији. Војска је изашла на улице. Хрватски предеседник Зоран Милановић рекао је да је најважаније да грађани прате упутства надлежних.

„Они постоје ради оваквих ситуација, све друго можете занемарити“, поручио је Милановић.

У земљотресу је мања оштећења претрпео и загребачки стадион Максимир.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *