Зараза омета и испраћај покојника

Коронавирус широм планете донео је људима велике невоље. Осим опасности од заразе, која реално прети свима на примеру Данске показало се да на онај свет није лако испратити ни покојника. 

Водећи дански дневник Политикен бави се овим проблемом у тектсу под насловом „Коронавирус утиче и на сахране“, после иступа премијерке ове остврске земље Мете Фредериксен, која је објавила одлуку своје владе да је забрањено на једном месту окупљање више од десет људи. Додуше црквено министарство је одмах појаснило да се то не односи на сахране и да на последњи поздрав не утиче коронавирус.

Ипак, дозвољени број учесника на сахрани, како је речено, зависи од величине цркве или капеле. Дозвољено је да на свака четири квадратна метра може да уђе једна особа, а они који дођу на овај тужни чин не могу да се рукују с родбином и изјаве јој на тај начин саучешће, нити са свештеником. Бискупи у овој земњи и црквено министарство позвали су породице у којима се догоди смртни случај да на сахрану позову што мање људи.

На тај начин мање ће их бити изложено опасности да се инфицирају, а верује се и да многи свесно не би дошли на сахрану и изложили се непотребном ризику. Према новим смерницама бискупа тражи се од рођака покојника да јасно напишу у смртовницама да само позвани учесници могу бити сигурни да могу приступити цквеној просторији током сахране.

„Суочени смо са изазовом, јер сахране су обично брзо након смрти покојника, тако да смо веома блиски и врло рањиви на могућу инфекцију“, изјавио је Оле Роел Јакобсен, директор трговинског удружења Danske Bedemænd.

Судски извршитељи такође предузимају мера предострожности како би се осигурало да се вирус не преноси. Како пише Политикен, и многи званичници такође имају састанке са рођацима телефоном или на мрежи, како се после смрти покојника не би окупљала родбина и седела за кухињским столом.

„Морамо да одложимо велике сахране ако желимо да прекинемо ланац инфекције”, каже Оле Роел Јакобсен. „Нажалост, ми званично нисмо део здравственог сектора и зато нам је тешко добити апсолутно неопходну заштитну опрему у облику средстава за испирање уста, алкохолних пића и одеће за једнократну употребу“.

Он предлаже да се покојници не сахрањују у сандуку и извршитељима су саветовали да сугеришу родбини да кремирају покојника, а ако то желе велики испраћај организују касније када се буде полагала урна.

„Закон о сахрани каже да покојник мора бити сахрањен или кремирани у року од осам дана. Сада је то 14 дана, али нико не зна колико ће потрајати ова ситуација“, рекао је за Политикен Јакобсен.

Уместо сахране у сандуку предлажу кремирање покојника (Насловна фотографија/Politiken/Martin Lehmann) 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *