Заиста смо спустили човека на Месец!

„Да, ми смо заиста спустили човека на Месец“, рекао је последњи живи члан „Српског Аполо 7“ Дејвид Вујић, који борави у Београду поводом обележавања 50.годишњице слетања „Апола 11“ на Месец.
На питање, како одговара онима који сумњају да је човек заиста био на Месецу пре 50 година, Вујић каже да ужива када одговара скептицима.

„Ја им кажем, провели смо много времена у Дизниленду да бисмо снимили филм. Али, то није случај. Влада САД и НАСА и сви који су учествовали: изводјачи, подизводјачи и добављачи и инженњери потрошили су 25 милијарди долара на тај пројекат, што би у садашње време било око 120 милијарди долара за Аполо програм“, навео је Вујић.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll/bk Ми смо спустили човека на Месец, нагласио је Вујић на презентацији одржаној на Машинском факултету у Београду.

„И у складу са вашим питањем да ли смо то заиста урадили, ја уживам да испричам причу Едвина База Олдрина, који је заиста шетао по Месецу. Када су га исто питали, он је ударио човека у лице и рекао – да ми смо се спустили на Месец“, навео је Вујић.

Каже да има више појединости када је реч о тим сумњама, на пример: људи кажу да су видели заставу на Месецу, где нема ваздуха и питају па како се онда она вијорила.

„Нил Армстронг је био паметан и разумео то и зато је закачио неколико попречних штапова кроз заставу, како би застава могла да се вијори“, објаснио је Вујић.

„Друго, људи кажу да су видели одраз Нила Армстронга на визиру кациге код Олдрина и питају се како то да није имао камеру и ко је онда снимао њих двојицу на Месецу?“. Камера је била постављана на њиховим оделима, тако да су се међусобно снимали док су шетали. Ето то су нека најчешћа питања која се постављају, да ли смо били на Месецу. Јесмо и уложили смо веома велики напор у коме је учествовало око 400.000 научника, инжењера и руководилаца, који су допринели успеху тог пројекта“, истакао је Вујић.

На питање да ли ће човек поново отићи на Месец, Вујић је рекао да је актуелна америчка администрација већ најавила да ће се у наредних пет или седам година поново отићи на Месец. Како је рекао, то је заиста намера САД, „да обнови НАСА пројекат и да поново види човека на Месецу у наредних пет до седам година“.

Текст и фотографије: Тањуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *